Hamas sonrası…

Hamas sonrası…

 

Necdet Buluz

 

İsrail’in Gazze’ye yönelik, sivilleri de hedef alan şiddetli saldırıları sürerken, savaşın ardından Gazze’ye neler olacağı herkes tarafından merak ediliyor.

Şu nokta önemli:

Haması yok etmeye yönelik planda İsrail kararlı.Güç dengesi de İsrail’den yana.

Ortada şu an için bir plan var. Bölge uzmanlarınca da bu plan değerlendiriliyor.

İsrail ve ABD’nin, Hamas’ın saf dışı bırakılması halinde uygulayacağı bazı senaryolar bulunuyor. Bu senaryolar arasında bölgenin Batılı devletlerden oluşan çok uluslu bir yapıya, doğrudan Birleşmiş Milletler’e ve Filistin Yönetimi’ne devri olduğu biliniyor.

İsrail basınından derlenen bilgilere göre İsrail, sürecin sonunda Hamas’ı saf dışı bırakmayı ve onun yerine Gazze’yi çok uluslu güçler dahil başka bir yönetime devretmeyi planlıyor. 

Bu çok uluslu güçler arasında ABD, İngiltere ve Fransa’nın bulunacağı kaydedilirken, diğer bir seçeneğin de BM gözetimi olduğuna dikkat çekiliyor.

Mısır devlet başkanı Enver Sedat ile, İsrail başbakanı Menahem Begin arasında, Camp David’de 17 Eylül 1978’de imzalanan ve ABD başkanı Jimmy Carter’ın gözetiminde gerçekleşen Camp David Sözleşmesi’nin ardından İsrail ile Mısır arasında bir barış antlaşması imzalanmış ve bu kapsamda bir barışı koruma gücü kurulmuş ve Gazze, geçici olarak Birleşmiş Milletler (BM) denetimi altına alınmıştı.

ABD güvenlik kaynakları sürecin henüz erken bir aşamada olduğunu, fakat benzer bir model uygulanabileceğini söylüyor.

ABD Başkanı Joe Biden’ın, İsrail’in kara harekatına, “Gazze’nin sonraki statüsüne ilişkin bir planı bulunmadığı için” karşı çıktığı belirtiliyordu. 

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye ise Gazze’deki savaş tamamlandıktan sonra Batı Şeria’yı da kapsayan bir anlaşma yapılmadan Gazze’nin yönetimini devralmayacaklarını söylemişti. Iştiyye, “iki devletli çözüm çerçevesinde Gazze’nin Batı Şeria’ya bağlanabileceğini” belirtmişti.

Gazze, 1996-2006’da Filistin Ulusal Yönetimi’ne bağlıydı. Ancak Hamas, 2006’daki seçimlerde, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın partisi El Fetih’i geçerek 132 sandalyeli mecliste 74 koltuk kazanmıştı. Fetih ise 45 sandalyede kalmıştı.

Daha sonra taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 2007’de Gazze’de patlak veren çatışmalarda, Hamas bölgenin kontrolünü ele geçirmişti.

Özet:

Hamas’a yönelik mücadelede Amerika ön planda. Başkan Biden’in toprak ilhakına karşı olduğu biliniyor.

Bugün böyle. Ancak savaşın seyrine göre yeni planlar devreye girebilir. Bugün Gazze’de soykırım uygulanıyor. Savaşta yasak olan her şey alenen kullanılıyor. Bunun hesabı sorulmayacak mı? İnsanlık Gazze’de ayaklar altına alındı. Resmen insanlık öldü.

Bir de şu unutulmamalı:

Yeni bir göç dalgası gelebilir. Filistinlerin bazılarının Mısır ve Ürdün’e bazılarının ise Türkiye’ye geleceği iddia ediliyor.