Turizmde hedef yükselttik…

Turizmde hedef

yükselttik…

 

Necdet B.SİVASLI

 

Turizmciler geçen sezonda beklediklerini bulamadı ama yine de sektörde başarı elde ettiklerini söylüyor. Turizmde hedef yükselten temsilcilerde hedef Fransa’yı ve İspanya’yı geçmek ve zirveye oturmak. Türkiye’de alt yapının sağlam olduğunu da dile getiren sektör temsilcileri zor koşullara rağmen 2023 yılının başarılı geçtiğini de söylüyorlar. Bu satırlar yazılırken Antalya’ya 15 milyon turist geldiği haberlerini aldık.

Şimdiki hedef:

100 milyar dolar turizm geliri elde etmek.

Bölgesel sorunların sona ermesi ile bu hedefin de üstüne çıkılabileceği söyleniyor. Türkiye’nin tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra gastronomide de iddialı olduğu görülüyor.

 

Akdeniz Turistik Otelciler ve işletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kan Kavaloğlu, zor koşullara rağmen 2023 yılı hedefinin başarılı olduğunu söyledi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu,  Uluslararası 13. Resort Turizm Kongresi hakkında bilgi verdi.

Global pandemi sonrası dünyada turizmde, Türkiye’nin çok kısa zamanda toparlandığını belirten Kavaloğlu, kongrenin ana temasının ‘’Sürdürülebilirlik’’ olduğunu söyledi.

Kavaloğlu, Dünya Sürdürülebilir Turizm Konseyi’ne Türkiye’nin ilk üye olan ülkelerden olduğunu, ülkedeki otellerin Sürdürülebilirlik Turizm Sertifası belgelendirmesinde birinci etabı tamamladığını bazı otellerin ise ikinci ve üçüncü etaba geçtiğini bildirdi.

 ‘’Turizmin Geleceği, Geleceğin Turizmi’’ anlayışı ile dünya turizm endüstrisine yön veren 1500 yerli ve yabancı katılımcının yer aldığı Kongre’de sağlık, gastronomi, spor ve kongre turizmi ile turizmde dijitalleşmenin de ele alınacağını anlatan Kavaloğlu, “Uluslararası 13. Resort Kongresi’ni sıfıra yakın karbon ayak izi ile gerçekleştireceğiz. 2024’de düzenlenecek olan kongreyi ise tamamen sıfır toleranslı karbon ayak izi ile gerçekleştireceğiz’’ dedi.

Turizm sezonunu da değerlendiren AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, Rusya-Ukrayna arasındaki savaş, ardından 11 ili etkileyen depremler ile Cumhurbaşkanlığı seçimleri olmasına rağmen 2023 yılı Türkiye turizminin bu zor dönemi başarıyla geçtiğini vurguladı.

Kavaloğlu, daha sonra şunları söyledi:

 ‘’Antalya’ya şu ana kadar 15 milyon turist geldi. 2022’ye göre yüzde 16 artış yaşanıyor. Türkiye zor bir yıl olmasına rağmen turizm hedefini gerçekleştirdi. Rusya-Ukrayna arasındaki savaş, Ortadoğu’da İsrail-Filistin arasındaki gelişmeler elbette turizmi olumsuz etkiledi. Savaşa rağmen Antalya’ya gelen turistler arasında Ruslar birinci sırada yer aldı. İsrail-Filistin arasındaki gelişmeler de elbette turizmi etkiliyor. Geleceğe umutla bakıyoruz. Geçen hafta Londra Turizm Fuarı öncesi rezervasyonlar çok iyi gidiyordu. Rezervasyonlar duraklamaya girdi. Antalya ve Türkiye’siz bir dünya turizmi olamayacak.’’ Çin’in turizmde büyük bir atak başlattığına dikkat çeken Kavaloğlu, şöyle devam etti:

‘’Türkiye, dünyada pandemi sonrası en fazla turist ağırlayan ülke sıralamasında 4. olmuştu. Türkiye olarak turizmde rakibimiz olan Fransa ve İspanya’yı geçmeyi hedefliyoruz.  Ama ülkemizin bulunduğu coğrafyada bölgesel sorunlar devam ediyor. Türkiye turizmi önümüzdeki süreçte 100 milyon turist 100 milyar dolar gelir hedefi ortaya koyuyor. Bunu 2028’de 100 milyar dolar turizm geliri hedefine ulaşacağımızı düşünüyorum. Cumhuriyetin yeni yüzyılı Türkiye’nin şahlanışı olacak.’’

Türkiye turizminin pandemi sonrası çalışanlarını başka sektörlere kaptırdığını ifade eden Kavaloğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

’Pandemide tüm sektörler durdu. En ağır darbeyi turizm aldı.  Personelimizi kaybettik.  İç ve dış göçle birlikte konut kiraları arttı.  Bu nedenle turizmde istihdamda sıkıntılar oldu. Turizm çalışanları yüksek kiralarla karşı karşıya kaldı. Turizm çalışanları ve üst düzey yöneticileri yurtdışına çıkmaya başladı. Turizm personeli ihraç etmeye başladık. Özellikle turizmde gelişmek isteyen Kuzey Afrika ülkeleri turizm çalışanı talep ediyor. Ülkemizde turizm çalışanlarının lojman sorununu çözmeliyiz. Bunun için otel işletmeleri lojman sayılarını artırıyor. Devletten lojman yapımı için arsa tahsisi girişimleri var. Türkiye turizminin uluslararası rekabette fark yaratan gücü istihdam.’’