Arsa satışlarında patlama yaşanıyor…

Arsa

satışlarında

patlama

yaşanıyor…

 

Necdet Buluz

 

Konut satışları düşüşe geçerken arsa, tarla ve iş yeri satışları patladı. Ev satışlarında görülmemiş düşüş yaşanıyor. Banka faizlerinin yüksekliği nedeni ile ev satışları nerdeyse durma noktasına geldi. Parası olan bankalarda faize yatırıyor. Hiç kimse faiz yükü altına girmek istemiyor.

Şunu da ekleyelim:

Hazır binalara çoğu kimse güvenlik açısından güvenmiyor. İstanbul’da beklenen deprem nedeni ile hazır binalar boş. Özellikle imara açılacağı düşünülen bölgelerde arsa alımlarında patlama yaşanıyor.

İstanbul, artık kabına sığmıyor. Trakya bölgesine kayma var. Çevredeki arsalar ise yatırım amaçlı kapatılıyor. Özellikle Edirne ve çevresindeki arsalara ilginin büyük olduğu aktarılıyor. Edirne’deki arsaların fiyatlarında da artışların olduğu bildiriliyor.

Arsa, tarla ve ticari gayrimenkul satışları 10 ayda 1 milyon 426 bin 146 adetle tüm zamanların en yüksek ocak-ekim dönemi rakamına ulaştı. İlerleyen zaman diliminde bu rakamların ikiye katlanabileceği de ifade ediliyor.

Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 1 milyon 391 bin 787 olarak gerçekleşirken artış oranı yüzde 2,5 oldu. Arsaların kısa vadede getirisi yok. Ancak uzun vadede çok getirisi oluyor. Bunu göze alanlar ise ilerideki kazançlarının hesabını yapıyor.

Peki arsa yatırımında en çok talep gören bölgeler neresi? Yurttaş neden arsa yatırımına yöneldi? 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu sözleri kaydetti: konu ile ilgili şunları söyledi:

“En önemli etkenlerden bir tanesi krediye erişimde sınırlı olan gayrimenkul yatırımcısının arsa ve arazi yatırımları ile bu ihtiyacı değerlendirdiğini söyleyebiliyoruz. Pandemi sonrasında özellikle insanların hayatlarında bir alternatif plan gerçekleştireceği yerlerin olması, 6 Şubat depremi sonrasında büyükşehirlerdeki yapı stoklarının yüzde 50’ye yakınının riskli olması ve kişilerin alternatif bir yaşam arıyor olması arsa ve arazilere gün geçtikçe ilgiyi artırıyor. Son dönemde gayrimenkul tarafındaki ev fiyatları yükseldiği için yeni ev alamayan vatandaşlar bir arsa alalım, üzerine ev yapabiliriz, arazi alalım oraya imar gelirse diye, yola cepheli yerler varsa buradan bir arazi alalım üzerine geçici konut diyebileceğimiz Tiny House yapı yapabiliriz şeklinde değerlendiriyorlar. Birden fazla neden var diyebiliriz. Vatandaşlar bütçelerine göre bu alternatifleri farklı şekilde değerlendirmek istiyor. Konut fiyatlarının yüksek seyretmesinden dolayı konut alamayanların arsa ve tarlaya yöneldiğini değerlendiriyoruz. Arsa ve tarlada kısa vadede getiri söz konusu değil. Arsaların imarlı olması sebebiyle gayrimenkul tarafında bir prim söz konusu. Arsalara erişim maddi açıdan çok zor. İnsanlar genelde arsa yatırımları için farklı bölgeleri tercih ediyorlar. Tekirdağ, Kırklareli, Çanakkale, Yalova, Balıkesir gibi bölgeler ve İzmit gibi bölgeler arsa seçiminde yoğun olan bölgeler. Tarlada da bu bölgelerin İstanbul ve çevresi için yoğun olduğunu söyleyebiliriz. Her ilde arsa ve tarlalara yönelim var. İleride imara açılacak bölgelerin bulunduğu yerlerde daha çok talep oluyor diyebiliriz. İstanbul ve çevresinde arsa taleplerinin Arnavutköy, Çatalca gibi bölgelerde daha yoğun olduğunu söylemek mümkün. Anadolu yakasında Çekmeköy, Sultanbeyli, Pendik bölgesinde yoğunluk var. Tarla açısından Trakya’nın tümü, Marmara’da İstanbul’a yakın olabilecek yerler önemli derecede yoğun talep alıyor.”