Bulgaristan Türkiye arasında turizmde işbirliği…

Bulgaristan

Türkiye arasında

turizmde

işbirliği…

 

 

 

Necdet B.SİVASLI

 

 

Komşumuz Bulgaristan ile ticari alanda olduğu gibi turizmde de işbirliğine gidiliyor. İki ülke arasında 7 milyar dolar olan ticari ilişkiler turizmi de işin içine sokarak 10 milyar dolara çıkarılacak. Bu rakam bile az görünüyor. Nihai hedef 50 milyar dolar.

 

Bulgaristan Türkiye’de bir turizm ataşesi masasıuıoıuuuuuupuıpıjphphhhhhhhhooj kuruyor. Daha çok Türk turist Bulgaristan’a gideceği gibi daha çok Bulgar turisti de Türkiye’ye gelecek. Günü birliğine alış-veriş için Edirne’ye gelen Bulgarlar için Türkiye’de hayat Bulgaristan’dan daha ucuz.

 

Bulgaristan turizmde kaplıcalarından da istifade ediyor. Türkiye’den birçok kişi Bulgaristan kaplıcalarından faydalanıyor. Bulgaristan en fazla Türkiye’den misafir ağırlıyor. Yapılan açıklaya göre geçen yıl 1.5 milyon Türk, Bulgaristan kaplıcalarında ağırlandı.

 

İnvestBulgaria Ajansı tarafından İstanbul’da düzenlenen “Uluslararası İş ve Yatırım Forumu’na katılan Bulgaristan’ın Teknolojik Gelişme ve Kalkınma Bakanı Alexander Poulev, Asen Mecidiev ve Turizm Bakanı Ilin Dimitrov, Türk iş dünyasına önemli mesajlar verdi.

 

Bakanlar, kadro değişim programından, yeni uçuş hattının açılmasına, ticaret ataşesi atamasından vize sorununun çözümüne kadar birçok önemli başlıkta yeni gelişmelerin olacağını, Türkiye ile ticaretin çok hızlı büyüyeceğini işaret etti.

Forumun ardından Ekonomi’ye konuşan Bulgaristan Turizm Bakanı Ilin Dimitrov, Türk turist ve iş insanlarına vize konusunda olumlu gelişmeleri müjdelemek istediklerini söyledi. Bulgarların kimlik kartlarıyla Türkiye’ye seyahat edebildiklerini hatırlatan Dimitrov, vize konusunda şu açıklamaları yaptı:

 

“Bulgaristan Avrupa Birliği (AB) üyesi bir ülke. Biz de komşumuz ve dostumuz olan Türkiye’yi vizesiz kabul etmek isteriz. Ancak AB’nin yükümlülüklerini uygulamak durumundayız. Almanya, İspanya, Romanya gibi ülkeler için şartlar neyse bizim için de geçerli. Yapabileceğimiz tek şey bu süreci olabildiğince hızlandırmak. Başka bir fikir de çok girişli vizeyi uygulamak. Bu doğrultuda bir diyalog başlattık. Süreçle ilgili AB tarafına da rapor veriyoruz. Olabildiğince en kısa sürede çok girişli vizeyi hayata geçirmek istiyoruz. Türkiye bizim çok önemli bir partnerimiz. Hem iş insanlarının hem de Türk turistlerin ülkemize sorunsuz seyahat edebilmelerini amaçlıyoruz.”

BuTürk turistlerin Bulgaristan’a gösterdiği ilgiden memnun olduklarını belirten Dimitrov, özellikle termal turizmde Bulgaristan’ın Türk turistlerin gözdesi olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin, son yıllarda Bulgaristan’a gelen turist sayısında ilk 3’te yer aldığı bilgisini veren Dimitrov, “Termal turizmde en fazla turisti Türkiye’den ağırlıyoruz. Kaplıcalarımıza ilgi yüksek. Türkiye’den geçen yıl yaklaşık 1,5 milyon turisti misafir ettik.

1,5 milyon vatandaşımız da başta Marmaris, Antalya, İstanbul olmak üzere Türkiye’nin tatil bölgelerini tercih etti. Günübirlik Türkiye’ye gelerek alışveriş yapan kesimi bu sayılara dahil etmiyoruz. Bu kesimi de sayarsak toplam 2,5 milyon Bulgar, Türkiye’yi ziyaret etti. Bu sayılar, pazarın çok ciddi dinamikleri olduğunu gösteriyor. Ancak hala ciddi gelişme potansiyelinin olduğunu da dikkate almalıyız” ifadelerini kullandı.

İki ülkenin yaklaşık 7 milyar dolar olan ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmak istediklerine vurgu yapan Dimitrov, bunun için iki ülkenin karşılıklı yatırım kolaylığı sağlama ve ulaşılabilirliği artırma konusunda çaba sarf ettiğini söyledi. BOTAŞ ile yapılan gaz anlaşmasının önemli bir adım olduğunun altını çizen Dimitrov, daha sonra şunları söyledi:

 

“İstanbul ile Plovdiv arasında yakında açılacak doğrudan uçuş bağlantısı da diplomasinin verimli çalışmalarının en iyi örneklerinden biri. İki ülkenin yaklaşımı da oldukça pozitif. Yapmamız gereken tek şey yatırıma elverişli ortamı yaratmak. Bugün birçok sektörde geçerli olmak üzere nitelikli iş gücünü oluşturmak için kadro değişimi yapmayı planlıyoruz. Balneoloji dediğimiz banyo ile tedavi bilimi iyi olduğumuz ancak kadroya da ihtiyacımız olan bir alan. Türkiye’den her türlü desteğe açığız. Türkiye, Bulgaristan’ın sektörde öncelikli ortağı. Türkiye’yi turizmde önemsiyoruz. Bu nedenle şubat ayından itibaren Türkiye’de turizm ataşemiz olacak.”

 

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    Rus turist “Türkiye ikinci evimiz…”

    Rus turist “Türkiye ikinci evimiz…”   Necdet B.SİVASLI     Daha önce yazmıştık, yineleyelim: Ruslar Türkiye’den vaz geçmiyor. “Türkiye ikinci evimiz” diyor. Antalya ve Alanya’daki otelleri Ruslar dolduruyor. Zengin Ruslar…

    “Türkiye pahalı algısı oluşmaya başlamış…”

    “Türkiye pahalı algısı oluşmaya başlamış…”         Necdet Buluz     Turizmle ilgili yazdığımız yazılarda İngiliz turistin önemine hep değişmişizdir. Üzücü bir gelişme var. İngiltere’de “Türkiye pahalı algısı…

    Gözden Kaçırmayın

    Bu havalara bir şeyler oldu !

    Bu havalara bir şeyler oldu !

    EMEĞİN KALESİ ÇANKAYA’DA 1 MAYIS

    EMEĞİN KALESİ ÇANKAYA’DA 1 MAYIS

    GAYRİMENKULDE Elden ödeme dönemi bitiyor,

    GAYRİMENKULDE   Elden ödeme  dönemi bitiyor,

    “ORMANLAR ‘MESİRE’ ADI ALTINDA TİCARİLEŞTİRİLİYOR”

    “ORMANLAR ‘MESİRE’ ADI ALTINDA TİCARİLEŞTİRİLİYOR”

    ÇOCUKLAR BAŞKENT’İN TARİHİNİ YERİNDE ÖĞRENİYOR

    ÇOCUKLAR BAŞKENT’İN TARİHİNİ YERİNDE ÖĞRENİYOR

    TAKSİM DE 400 GÖZALTI !

    TAKSİM DE  400 GÖZALTI !