Turizmde tanıtım ve fuarlar çok önemli…

Turizmde tanıtım

ve fuarlar

çok önemli…

 

 

Necdet B.SİVASLI

 

 

 

 

Turizmde tanıtım ve düzenlenen fuarlar çok önemli. Türkiye yeni sezon hazırlıklarını yaparken önemli fuarlarda da yerini alacak. Yapılan açıklaya göre yeni sezonda 22 fuarda yerimizi alacağız. Tanıtıma da ayrıca önem verilecek. Bunun hazırlıkları eksiksiz yapılıyor.

 

Türkiye’nin yurt dışında tanıtılması için katılım sağlanan yurt dışı fuarlarında 2024 takvimi belli oldu. Buna göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TGA  koordinasyonunda kamu/özel sektör iş birliği ve yurt dışı temsilcilikler aracılığıyla, 2024 yılında 22 turizm ihtisas fuarına katılım sağlanacak.

Listede yer alan fuarlara Türkiye standı çatısı altında katılmak isteyen sektör kuruluşlarının fuar tarihinden en az 60  gün önce “Fuar Katılım Talep Formu’nu doldurmaları gerekiyor.

Öncelikle tur operatörleri, seyahat acenteleri, oteller, hava yolu şirketleri vb. kuruluşlara yer verilecek olan Türkiye standında yer alan katılımcılardan, tahsis edilen stantları boş bırakan, fuarın açılışından sonra geldikleri ve/veya kapanış tarihinden önce stantları terk ettikleri tespit edilen kuruluşlara bir sonraki fuarda yer verilmeyecek.

 

Turizmdeki en büyük rakiplerimizden İspanya’nın tarihinde en yüksek gecelemeye sahip olduğu bildiriliyor. İspanya düzenlenen tüm fuarlara katılıyor. Tanıtımını da çok yönlü yapıyor.

Rakibimiz İspanya  otellerinde ortalama geceleme süresi 3,1 olurken, ortalama doluluk oranı yüzde 4,9 artışla yüzde 60,7’ye yükseldiği bu sayının artması için de yeni bir çalışmanın içine girileceği belirtiliyor.

 

Şunu da unutmayalım:

 

İspanya gastronomiye de önem veriyor. Michelin yıldızlı restoranlarda günler öncesi rezervasyon yaptırılıyor. Bu da turizme yansıyor.

 

İspanya İstatistik Enstitüsü, ekim ayında otellerde yapılan geceleme istatistiklerini açıkladı. İspanya’nın, otel gecelemelerinde 2019 yılını da geride bırakarak tarihinin en yüksek geceleme sayısına ulaştığı kaydedildi.

Açıklanan verilere göre, ekim ayında İspanya otellerinde yapılan geceleme sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 artarak 32 milyon 475 bine ulaştı. Ekim ayındaki gecelemenin 22 milyon 813 bini yabancı, 9 milyon 662 bini ise İspanyolların yaptığı gecelemelerden oluştu.

Ekim ayında İspanya’da en fazla gecelemeyi 6 milyonla Birleşik Krallık vatandaşları yaparken, onu 4 milyon 550 binle almanya, 1 milyon 850 binle Fransa, 1 milyonla Hollanda ve 709 binle İtalya takip etti.

İspanya otellerinde ortalama geceleme süresi 3,1 olurken, ortalama doluluk oranı yüzde 4,9 artışla yüzde 60,7’ye yükseldi. Ortalama oda fiyatının 110 euro olduğu ekim ayında oda başına ortalama gelir ise 76 euro olarak ölçüldü.

Ortalama oda fiyatı 5 yıldızlı otellerde 255, 4 yıldızlı otellerde 112 ve 3 yıldızlı otellerde 89 euro olduğu İspanya’da oda başına gelir ise 5 yıldızlı otellerde 184,2, 4 yıldızlı otellerde 86,5 ve 3 yıldızlı otellerde ise 60,7 euro olarak hesaplandı.

 

Bu arada İsrailli turist sayısının da yarıya düştüğü bilgileri geliyor.

 

İsrail ile Filistin’in Gazze bölgesindeki direniş örgütleri arasında yaşanan savaşta 40 gün geride kalırken, savaşın ziyaretçi sayıları üzerindeki etkileri de ortaya çıkmaya başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, ekim ayında Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 57,26 düşüşle 81 binden 31 bine geriledi.

Ocak-ekim arasındaki 10 aylık kümülatif rakamlar incelendiğinde ise, ziyaretçi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,63 artışla 712 binden 760 bine yükseldiği görülüyor.

İsrail, ekim ayında Türkiye’ye dönük bir seyahat uyarısı yapmış ve vatandaşlarına ‘Türkiye’yi derhal terk edin’ çağrısında bulunmuştu.