Rus turistler Mısır’a yöneldi…

Rus turistler

Mısır’a yöneldi…

 

Necdet B.SİVASLI

 

 

Yazımızın başlığı sizi yanıltmasın. Ucuz tatil arayan 3 Rus turistten biri daha ucuz olduğu için Mısır’ı tercih ediyor. Diğer Rus turistlerin değişmez durağı ise Türkiye. Ancak Mısır’a yönelen Ruslar diğerlerini de etkileyebilir mi bunu zaman içinde bekleyip göreceğiz.

Ruslar için en pahalı Maldivler. En ucuzu ise Mısır. Abhazya da ucuz tatil isteyenler için çekici geliyor. Ocak ayında 93 bin ruble ile başlayan ortalama Mısır tatili nisan ve mayıs aylarında 155 bin rubleye yükseliyor. Bu fiyatlar bile ucuz olarak değerlendiriliyor.

Rusya’da süper zenginler de var. Bu zenginlerin yarısı lüks yatları ile Türkiye’de tatil yapıyor. Bodrum’a gelen Rusların her yıl sayıları artıyor. Türkiye’ye gelen zengin Ruslar sınırsız para harcıyor.

Bilindiği gibi geçen sezon otel fiyatları çok yükselmişti. Şimdi normale dönülüyor.Bu dönüş Rus turistlerietkileyebilir.

Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Analiz Servisinin Slatet.Ru’nun verilerinden yola çıkarak hazırladığı rapora göre 2023 yılının aralık ayında Rusların en fazla arama yaptığı destinasyon yüzde 26 ile Mısır olurken, onu yüzde 19 ile Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 18 Tayland, yüzde 8 ile Türkiye, yüzde 6 ile Rusya, yüzde 5 ile Sri Lanka, yüzde 5 ile Küba, yüzde 3 ile Maldivler ve yüzde 2 ile Vietnam takip etti.

Gerçek satışlar incelendiğinde ise Mısır’ın payının arttığı, diğerlerinin payının ise nispeten düştüğü görülüyor. Satışlarda Mısır yüzde 32 ile ilk sırada yer alırken, onu yüzde 17n ile Tayland, yüzde 16 ile Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 12 ile Rusya, yüzde 7 ile Türkiye, yüzde 5’er pay ile Sri Lanka ve Küba, yüzde 2 ile Vietnam, yüzde 1,2 ile Maldivler ve yüzde 0,7 ile Abhazya takip ediyor.

Rusya’da yapılan seyahat aramaları ile bu aramaların satışa dönüşmesi arasındaki ilişkide ucuzluğun ön plana çıktığı, bu nedenle fiyatlarda yüzde 43 düşüş yaşanan Mısır’ın satışlarda ağırlık kazandığı ifade ediliyor.

Aralık ayında Mısır’a dönük ortalama paket tur fiyatı 130 bin ruble olurken, Tayland’da bu fiyat 227 bin rubleye yükseliyor. Ortalama paket tur fiyatı BAE’de 192 bin ruble, Rusya içi destinasyonlarda 55 bin ruble, Türkiye 113 bin ruble (sezon dışı olduğu için fiyat düşük), Küba 211 bin ruble, Sri Lanka 204 bin ruble, Vietnam’da 318 bin ruble, Maldivler’de 612 bin ruble ve Abhazya’da 49 bin ruble olarak kayıtlara geçti.

Şimdi de Rusların aylara göre Türkiye tatiline ödediği paraya bakalım:

Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Rusların en çok tatile gittiği 5 destinasyondaki ortalama tatil fiyatlarını aylara göre listeledi.

Açıklanan rapora göre Rusya’da 74 ruble ile başlayan ruble/euro paritesi ağustos ayında 104 rubleye çıkarken, Aralık ayı itibariyle 98 ruble bandına geriledi. Bilindiği üzere euronun ruble karşısında değer kazanması veya kaybetmesi satışlara ciddi etki ediyor.

2023 yılının ocak ayında 57 bin ruble ile başlayan Rusların Türkiye’deki ortalama tatil fiyatı temmuz ayında zirveye ulaşarak 182 bin rubleye kadar yükseldi. Aralık ayı itibariyle ise bu fiyat ortalama 74 bin ruble bandında.

Türkiye’deki sezonsallık Rusya içi destinasyonlarda da göze çarpıyor. Ocak ayında 26 bin ruble olan ortalama fiyat temmuzda 81 bin rubleye kadar yükseliyor ve aralık ayı itibariyle 39 bin ruble seviyesinde devam ediyor.

Geleneksel olarak kış destinasyonu olan Mısır’da ise yaz aylarında fiyatların düşmemesi dikkat çekiyor. Raporda bunun nedeninin Türkiye’deki yüksek fiyatlar olduğuna dikkat çekiliyor.

Ocak ayında 93 bin ruble ile başlayan ortalama Mısır tatili nisan ve mayıs aylarında 155 bin rubleye yükseliyor. Haziran ayında küçük bir düşüşün ardından yeniden artışa geçen Mısır tatili ağustos ayında 163 bin rubleye kadar çıkıyor. Ekim ayında 175 bin rubleye yükselen fiyat, aralık ayında 111 bin ruble seviyesinde bulunuyor.

BAE’de ise fiyatların sezona değiştiği daha net görülüyor. Ocak ayında 125 bin ruble olan ortalama BAE tatili fiyatı mayısta 195 bin rubleye kadar çıktıktan sonra haziran ve temmuz aylarında 125-130 bin rubleye kadar geriliyor. Ağustos ile birlikte yeniden yükselişe geçen fiyatlar ekim ayında 215 bin rubleye kadar çıkıyor. Aralık ayında ise fiyat 177 bin ruble bandında.

Tayland’da ise ocak ayında 190 bin ruble ile başlayıp şubatta 213 bin rubleye kadar çıkan fiyatları temmuz hariç, yaz aylarında 146 bin rubleye kadar düşüyor. Ekim ayında 184 bin rubleye çıkan ortalama Tayland tatili, aralık ayıt itibariyle 185 bin rubleye yükselmiş durumda.

 

YanıtlaYönlendir