Ruslar, Türkiye’yi terk ediyor…

Ruslar, Türkiye’yi

terk ediyor…

 

 

Necdet B.SİVASLI

 

 

 

 

 

Artan yaşam maliyetleri nedeniyle Rusların Türkiye’yi terk etmeye başladığı belirtiliyor.

Rusya-Ukrayna savaşı başladığında seferberlikten kaçmak veya batılı devletlerin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara takılmamak için Türkiye’ye akın eden Rusların hayat pahalılığı nedeniyle Türkiye’yi terk etmeye başladığı belirtiliyor.

Geçenlerde de yazmıştık:

Mısır’daki tatili ucuz bulan her 3 Rus turistten biri Mısır’a gidiyor. Eğer bizdeki oteller fiyat açısından kendilerini düzeltmezler ise Rus turisti cımbızla arar hale gelebiliriz. Mısır’ı ucuz bulan Rus turist rezervasyonlara devam ediyor.

Daha önceki yazımızda Türkiye’yi pahalı bulan Rusların Antalya’daki tanıdıklarının ya da arkadaşlarının evinde kaldığını uzun uzun yazmıştık. Yeme-içmedeki fiyat artışları buralarda kalan Ruslara ağır gelmişti. Antalya Konyaaltı’nı mesken tutan Ruslar şimdi memleketlerine geri dönmeye başladı.

Türkiye’deki enflasyon ve hayat pahalılığı Rus turistlere geri adım attırdı. Şu anda Rus turistler için Türkiye pahalı bir ülke.

TürkRus’un Rus medyasından aktardığı haberde, Türkiye’nin daha önce yaşam maliyetlerinin yüksek olmadığı bir ülke olduğu, ancak son dönemde enflasyonun büyük ölçüde arttığı ifade edildi.

Haberde, enflasyonun kontrolden çıkmasının günlük tüketim ürünlerinin bazılarını erişilemez kıldığı kaydedildi.

TL’deki sert düşüşün bu durumu derinleştirdiğine işaret edilen haberde, politika faizinin yüzde 40’a yükselmesinin ise yakın vadede Türkiye’de iş dünyasını ve iş aktivitesini olumsuz etkileyebileceği tahminine yer verdi.

Diğer yandan Türkiye’de oturum izniyle ikamet eden Rusya vatandaşlarının sayısı bu yıl yüzde 28 düşüş kaydetti. Göç İdaresi Başkanlığı’nın açıkladığı verileri haber yapan Ria, yıl başından bu yana 44 bin Rusun Türkiye’den ayrıldığını yazdı.

2022 yılında Türkiye’de en çok oturum izni alan yabancı ülke vatandaşları 154 bin kişiyle Rusya Federasyonu vatandaşları olmuştu.

2 Kasım itibarıyla Türkiye’de yaşamaya devam eden Rusların sayısı 110 bine geriledi. Son 3 haftada Türkiye’yi terk eden Rusların sayısı 12 bin oldu.

Göç İdaresi 2 Kasım 2023 itibarıyla ülkede oturum izniyle ikamet eden bütün yabancıların sayısını 1 milyon 129 bin olarak açıkladı.

Türkiye yabancıların oturum alma şartlarını bu yıl birkaç kere sıkılaştırmıştı. Rus basını ayrıca yabancıların Türkiye’deki enflasyondan şikayetçi olduğunu bildiren haberlere yer vermişt

Rusya için en iyi havayolları da belli oldu. Türk Hava Yolları 20. Sırada bulunuyor.

Forbes Dergisi, Rusya için en iyi havayolu firmalarını seçti: THY 20. Sırada. Diğer Pegasus ise 16. Sırada yer alıyor. Ruslar zaten uçaklardaki pahalılıktan şikayet ediyorlardı.

Ekonomi ve iş dergisi Forbes’un Rusça versiyonu, son dönemde Rusya’dan yurt dışına uçuşlar için en iyi hava yolu şirketlerini belirledi.

Forbes Russia’nın listesinde THY listede 20’nci sırada yer bulabildi.

Fiyatlar, uçuş sıklığı, destinasyon sayısı ve yolcuların geri bildirimlerinin göz önünde bulundurulduğu değerlendirmede, Rusya’dan yurt dışına sefer düzenleyen en iyi hava yolu şirketleri olarak sırasıyla Aeroflot, S7 Airlines, Azimut, Utair ve Pobeda gösterildi.

Turkrus’un haberine göre; Türkiye’den Pegasus listede 16’ıncı sırada yer buldu.

20’nci sırada yer alan THY fiyat kategorisinde 100 üzerinden 45, uçuş sıklığında 33, destinasyon sayısında 18, yorumlarda 81 puan aldı.