“Turizmde bütün dünya müşterimiz, bütün dünya rakibimiz…”

 “Turizmde bütün dünya müşterimiz,

bütün dünya

rakibimiz…”

 

Necdet Buluz

 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u sektöre yönelik çalışmaları nedeni ile başarılı buluyoruz. Bakan, son yaptığı açıklamalarda turizme günlük bakılmaması gerektiğini söyledi ve 50 yıllık bir plan yapılması gerektiğinin altını çizdi.

“Turizmde bütün dünya müşterimiz, bütün dünya rakibimiz” diyen Bakan Ersoy, tanıtım çalışmalarına daha fazla ağırlık verileceğini de söyledi.

TÜRSAB’ın yıllardır tartışmalara neden olan yönetim anlayışı ve seyahat acentalarına yüklediği mali yükler, nihayetinde Turizm Bakanlığı’nın devreye girmesiyle yeni bir döneme giriyor. Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açıklamalarına göre, sektörün geride kalan mevcut düzenlemeleri yeniden şekillendirecek bir yasa tasarısı hazırlığı içinde olduklarını belirtti. TÜRSAB Yeni Yasa

Ersoy, 1618 sayılı kanunun çağın gereksinimlerine cevap veremediğini ve bu konuda ayrıntılı bir yasa çalışmasının başlatıldığını ifade etti. Yeni yasa tasarısının, sektörden gelen tüm görüşlerin dikkate alınarak, en kısa sürede Meclis’e sunulacağını belirtti.

Daha önce TÜRSAB’ın hazırladığı ve yalnızca kurumun kendi görüşlerini yansıttığı bir taslağın aksine, yeni tasarının tüm sektör oyuncularının taleplerini içerecek şekilde geniş bir perspektifle hazırlandığına dikkat çeken Bakan Ersoy, yeni yasa tasarısının TÜRSAB’ı da dönüştürecek yapısal değişiklikleri içereceğini vurguladı.

Yeni yasa tasarısının, sektördeki bazı dallarda öne çıkan Hac ve umre acentaları, Sağlık Turizmi acentaları gibi özel alanlarda, belirli bir üye sayısına ulaşanların TÜRSAB dışında bağımsız birlikler kurabilmesine imkan tanıyacağı iddia ediliyor.

Sektör temsilcileri ve seyahat acentaları, yıllardır süren mağduriyetlerin ve görüşlerinin dikkate alınmasının ardından, Bakan Ersoy’a teşekkürlerini iletiyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, daha önce hazırlanan 1618 sayılı yasanın taslak çalışması için önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Ersoy; “Tüm sektör paydaşları, iyi niyetle bir araya gelerek gelecek 50 yılın yasasını hazırlamalıyız” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı tarafından 30 Eylül akşamı düzenlenen “İstanbul Turizm Buluşması” başlıklı etkinliğe katıldı.

Düzenlenen gecede turizmcilerin sorularını yanıtlayan Bakan Ersoy; 1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nun daha önce hazırlanan prototipi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Seyahat acentalarının sık sık kendisine 1618 sayılı yasanın akıbetini sorduğunu dile getiren Bakan Ersoy; “1618 sayılı yasa için daha önce hazırlanmış olan taslak çalışmasını görseniz; o taslak çalışmasının yasalaşmasını siz bile istemezsiniz. O taslak çalışması TÜRSAB’ı bir bilet gişesi, belge satış gişesi haline getiriyor” dedi.

1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nun 50 yıllık bir yasal düzenleme olduğunu hatırlatan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy; “1618 sayılı yasa 50 yıl önceki iletişim şartları, iletişim metotları ve 50 yıl önceki turizm yapma anlayışıyla hazırlanmış bir yasadır. Günümüzde hem Türkiye hem de Dünya ölçeğinde bir geçerliliği yok; artık sağlıklı bir şekilde çalışmıyor” ifadelerini paylaştı.

Günümüzde iş yapma yöntemlerinin, iletişim ve ticaret modellerinin değiştiğine dikkat çeken Bakan Ersoy; daha önce 1618 sayılı yasa için hazırlanmış taslak çalışması hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“1618 sayılı yasa ve daha önce hazırlanan taslak çalışması turizme tek noktadan bakıyor. Oradaki anlayışa göre turizm demek; seyahat acentası demektir. Günümüzde turizm sadece seyahat acentası demek değil ki… Günümüzde turizm; seyahat acentası + otel + rehberler + yeme – içme + etkinlik sektörü demektir. Taslak çalışmasının içeriğinde bu gözle bakılmıyor.

 

Sadece acentalar gözünden turizm budur diyor; buna göre düzenleme yapın diyor. Bu yöndeki bir düzenleme de günümüz şartlarında çalışmaz. Artık günümüzde bir yasa, bir yönetmelik hazırlarken; “Turizmde bütün Dünya müşterimiz; bütün Dünya rakibimiz” anlayışını benimsemeliyiz.”

 “Önemli olan çağdaş bir yasa yapmaktır. Gelecek 50 yılın yasasını hazırlamamız lazım” diyen Bakan Ersoy; “Gerçekten iyi niyetli bir şekilde hep beraber oturalım; günümüz dünyasının gerçekleri çerçevesinde bir yasa hazırlayalım” dedi.

Daha önce hazırlanan taslak çalışmasının tek yönlü olarak hazırlandığını yineleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy son olarak; şunları söyledi:

“1618 sayılı yasa için daha önce hazırlanan taslak çalışmasına otel grupları karşı çıkıyor; rehberler karşı çıkıyor. Turizm sektörünün tek paydaşı siz değilsiniz; geniş bakmak gerekiyor. Turizm paydaşı çok olan bir sektör… Ben, bütün paydaşları gözeten bir yasa çıkartmak zorundayım; tek taraflı yasa çıkaramam. Çıkarsam da günümüz koşullarında geçerliliği olmayan bir yasa çıkarmış oluruz. Turizm kaybeder, biz kaybederiz. Kısa vadede kazandığınızı sanırsınız ama sonunda ülke turizmi kaybeder”