Aman hastalanmayın !

 

Ender YOLDAR

Bu günlerde aman hastalanmayın,çünkü Hastahanelerden randevu almak,Eczanelerde ise ilaç bulmak artık halk tabiriyle ”deveye hendek atlatmaktan daha zor ”.

Bir kere Eczanelerde ciddi boyutta ilaç yok! Bazı kanser, şeker, kalp-damar ve tansiyon ilaçları bir hafta var, üç hafta yok. Hasta geliyor ‘Koskoca eczanede niye ilaç yok?’ diye  soruyor. Sanıyor ki,  Eczacı ilaç var da vermiyor,. Halbuki firmalar vermiyor.”

Eczacılar  firmaların  yani Ecza depolarının neden ilaç  veremediklerini de şöyle yanıtlıyor : “1 euro bugün 33.25 TL değil mi? Ama devlet ilaç firmalarına yönelik olarak euro’yu 16.86 TL’de sabitledi. Hal böyle olunca ilaç firmaları ilaçları 33.25  TL’den ithal ediyor ama devlete sanki euro 17  TL’ymiş gibi satmak zorunda kalıyorlar. Ve tabii devlete baskı yapıyorlar. Diyorlar ki, ‘Ekmeğin fiyatı 1.5 TL’den 6,5 TL’ye çıktı, bize sadece şubat ayında yüzde 37 zam verildi.’ Bu baskılar üzerine devlet mecbur kaldı ve temmuz ayında yüzde 20 daha zam verdi. İlk kez bu yıl ilaçlara iki kez zam geldi.Şimdi diyeceksiniz ki, “E iyi işte eczacıların kârları artar.” Yok,o iş te  öyle değilmiş.

İlginçtir Eczacılar ilaçlara zam gelmesini istemiyor.Çünkü ilaçlar zamlandıkça  kârları da ters oranda  azalıyor

“100 TL’ye kadar ilaçlarda kâr oranı yüzde 28… 100-200 TL arası ilaçlarda yüzde 18, 200 TL’nin üzerinde ise yüzde 13.

Yani, ilaç pahalandıkça eczacı zarar ediyor… Son zamlardan sonra Türkiye’de 600 küsur ilacın fiyatı 200 TL’nin üzerine çıktı.

Hastahanelerden randevu almak ise ayrı bir dert.Kış ortamında salgın derecesinde hastalık var.

Poliklinikler ve aciller dolu.Hele hele doktor hastadan görüntü de istiyorsa bazen bir yıl sonraya bile gün veriliyor.

Yani sizin anlayacağınız bu kışı ölmeden geçirirsek şanslı sayılırız.