Turizmde güvenlik sorunu…

Turizmde

güvenlik

sorunu…

 

Necdet B.SİVASLI

 

Tatil ve seyahate çıkılacaksa etrafınızdaki savaşlardan etkilenmeyeceksin. Bu noktada ortaya güvenlik sorunu çıkıyor. Her insan sıkıntılarla dolu olan ortamlarda güven içinde olmak ister. Bu sağlanabilir mi? Ortayda bir risk var. Bu riski alıp alamamak kişinin tercihidir.

 

Turizm sektörü temsilcileri, Orta Doğu’daki çatışmanın şiddetlenmesiyle birlikte seyahat talebinin bölgeden uzaklaşarak Batı Akdeniz’deki tatil destinasyonlarına yönelmesi halinde fiyatların artabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Almanca konuşulan pazarların ve Fransa’nın ardından İngiltere’de de tüketiciler seyahat kararlarında güvenlik sorununu öne çıkardılar. Sorun, güvenli sayılan tatil yerlerinde fiyat artışları endişesini de beraberinde getiriyor. İngiltere pazarında ttg’de yer alan değerlendirme bunun ipuçları ile dolu. Haber şöyle:

 

Devam eden çatışmalar nedeniyle Orta Doğu’ya yönelik seyahatlerde yaşanan belirsizlik, talebin Avrupa’daki geleneksel sahil destinasyonlarına yönelmesine neden olurken, turizm sektöründe fiyatların yükselebileceğine dair endişeler artıyor.

 

Seyahat acenteleri, Orta Doğu’ya yönelik seyahat planlarında oluşan belirsizliğin özellikle yaz sezonunun yoğun döneminde İspanya, Fransa ve İtalya gibi geleneksel Avrupa sahil destinasyonlarına talebi artırabileceğini ve bunun da fiyatları yukarı çekebileceğini belirtiyor.

12 Mart’ta İspanya’nın Cadiz kentinde düzenlenen yıllık konferansta konuşan Jet2 CEO’su Steve Heapy, Batı Akdeniz’deki bazı tatil tesislerinin İran savaşı nedeniyle oluşan talep değişiminden faydalanarak fiyatları artırma riski bulunduğunu söyledi. Heapy, bazı tesislerin bu süreçten “aşırı kâr elde etmeye çalışabileceği” uyarısında bulundu.

Blackpool merkezli Travel Village Group’un CEO’su Phil Nuttall da bu görüşe katılarak, otellerin ticari kararlarını kendilerinin verdiğini ancak fiyat artışlarının özellikle aileleri zorlayabileceğini ifade etti. Nuttall, “Birçok aile tatilini erken rezervasyonla planlayamıyor ve son dakikada rezervasyon yapmak zorunda kalıyor. Fiyat artışlarının insanları etkilemesini istemiyoruz” dedi.

Nuttall ayrıca, mevcut durumun etkilerini değerlendirmek için henüz erken olduğunu belirterek, seyahat talebinin uzun vadede güçlü kalacağını vurguladı: “Şu anda bekleyip görmek gerekiyor. Ancak insanlar her zaman seyahat etmek ve tatil yapmak isteyecektir.”

Club Voyages danışmanı Samantha Prendeville ise müşteriler arasında şimdiden bir miktar tereddüt gözlemlediklerini söyledi. Krizden doğrudan etkilenen müşterileri olmadığını belirten Prendeville, bazı yolcuların tatil fiyatlarının veya havacılık yakıt maliyetlerinin artabileceğinden endişe ettiğini ifade etti.

Prendeville, “Şu ana kadar gördüğüm en sakin mart ayını yaşıyorum. İnsanlar gelişmeleri görmek için bekliyor” dedi.

Dubai tatillerinin Avrupa destinasyonlarıyla değiştirilmesinin de acenteler için kolay olmayabileceğini belirten Prendeville, özellikle okul tatilleri döneminde bu durumun daha da zorlaşabileceğini söyledi. “Dubai genellikle aileler için iyi fiyat-performans sunan bir destinasyon. Müşterileri İspanya gibi alternatiflere yönlendirdiğinizde aynı hizmet ve değer seviyesini yakalamak zor olabiliyor” diye konuştu.

Savile Row Travel Direktörü Matt Callaway ise krizin ilk etkisinin operasyonel düzeyde hissedildiğini belirtti. Callaway, şirketlerinin şu anda müşterileri Orta Doğu’dan çıkarmak ve seyahat planlarını yeniden düzenlemek için yoğun şekilde çalıştığını söyledi.

Bunun yanı sıra müşterilerle alternatif destinasyonlar üzerine görüşmeler yaptıklarını belirten Callaway, özellikle Karayipler ve Kanarya Adaları gibi destinasyonların önerildiğini ifade etti. Ancak bu değişikliklerin son dakikada yapılmasının maliyetleri artırabildiğini ve bazı destinasyonlarda yer bulmanın zorlaştığını vurguladı.

Callaway, uzun mesafeli tatillerin genellikle altı ay ile bir yıl öncesinden planlandığını hatırlatarak, seyahatten birkaç hafta önce destinasyon değiştirmek isteyen yolcuların sınırlı seçeneklerle karşılaşabileceğini dile getirdi.

Tiger Eye Travel’dan Jenny Stephens ise şu ana kadar krizden doğrudan etkilenen yalnızca bir müşterileri olduğunu belirtti. Bununla birlikte savaşın genel seyahat tercihlerini etkileyebileceğini ifade etti.

Stephens, yaz tatili döneminde İspanya, Fransa ve İtalya’daki bazı sahil destinasyonlarında yoğunluk yaşanabileceğini öngördüklerini belirterek, bazı yolcuların Türkiye ve Kıbrıs gibi destinasyonlar konusunda da temkinli davrandığını söyledi.

Stephens’e göre birçok yolcu için en büyük endişe, seyahat sırasında bir yerde mahsur kalma ihtimali. Bu nedenle henüz rezervasyon yapmamış olanların gelişmeleri izleyerek beklemeyi tercih ettiği ifade ediliyor.

The Advantage Travel Partnership tarafından paylaşılan rezervasyon verileri de bu eğilimi destekliyor. Verilere göre İspanya anakarası, Kanarya Adaları, Fransa ve İtalya güçlü talep görürken Kıbrıs, Mısır ve Türkiye için rezervasyonlarda hafif bir yavaşlama gözleniyor.

Konsorsiyum yetkilileri, mevcut durumun Paskalya tatili rezervasyonlarını nasıl etkileyeceğini öngörmenin zor olduğunu belirtirken, seyahat planı yapan yolcuların rezervasyonlarını mümkün olan en kısa sürede tamamlamalarını tavsiye ediyor. Ayrıca Orta Doğu dışındaki destinasyonlarda kapasitenin sınırlı hale gelebileceği uyarısında bulunuluyor.

 

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    KDZ. EREĞLİ BELEDİYESİ’NDEN İÇ ISITAN İKRAM

    KDZ. EREĞLİ BELEDİYESİ’NDEN İÇ ISITAN İKRAM YAŞLILAR VE GENÇLER EVİ’NDE SICAK ÇORBA İKRAMI BAŞLADI Kdz. Ereğli Belediyesi, Yaşlılar ve Gençler Evi’nde vatandaşlara ücretsiz sıcak çorba ikramında bulundu. Soğuk havalarda içleri…

    ”Bizi beklemeyin ,Fon Vurguncularını siz açıklayın”

    YENİ Parti Sözcüsü Zeynel Emre, partinin genel merkezinde fon skandalına ilişkin oluşturulan kriz masasının gündemi hakkında basın açıklaması yaptı. Zeynel Emre, fon skandalı ile ilgili iktidara çağrıda bulunarak, “Önemli mevkilerde…

    Gözden Kaçırmayın

    Tartışmalı seçimle Başkanvekili seçlmişti,Trafik kazasında öldü

    Tartışmalı seçimle Başkanvekili seçlmişti,Trafik kazasında öldü

    ”Haber alma hakkınıza sahip çıkın”

    ”Haber alma hakkınıza sahip çıkın”

    GÜRER’DEN ÇELTİK VE ŞEKER PANCARI FİYATLARINA TEPKİ

    GÜRER’DEN ÇELTİK VE ŞEKER PANCARI FİYATLARINA TEPKİ

    ”Rantiyeciler Ekrem İmamoğlu’nu İstanbul’da istemedi”

    ”Rantiyeciler Ekrem İmamoğlu’nu İstanbul’da istemedi”

    Son 84 yılın rekor yağışları İstanbul da hayatı felç etti

    Son 84 yılın rekor yağışları İstanbul da hayatı felç etti

    Süper Lig de 8.haftanın maçları ve Hakemleri

    Süper Lig de 8.haftanın maçları ve Hakemleri