‘Eyyam-ı Bahur’,sıcakları nefes aldırmıyor !

Halk arasında genellikle temmuz sonu ile ağustosun ilk haftası arasında yaşanan aşırı sıcak dönemleri ifade etmek için kullanılan ‘Eyyam-ı Bahur’, meteorolojik bir terim olmamakla birlikte geleneksel takvimde sıcak günleri tanımlıyor.

Meteoroloji Uzmanı Adil Tek, sıcak hava dalgalarının tarihlerinde kaymalar yaşanabildiğini belirtti ve bu durumun bazen temmuz ortasına çekildiğini, bazen de ağustos ortasına kadar sarktığını ifade etti.

GEÇEN YILA KIYASLA 2026 YAZI NASIL GEÇİYOR?

Adil Tek, “Geçtiğimiz yıl Şırnak’ta ölçülen 50.1°C ile Türkiye tarihinin en yüksek sıcaklık rekoru kırılmış, uzun süreli ve şiddetli sıcak hava dalgaları yaşanmıştı. Bu yıl ise sıcaklıklar henüz o ekstrem seviyelere ulaşmadı. Avrupa üzerinde etkili olan ve sıcak havayı orada hapseden ‘Omega Blokajı’ isimli sistem sayesinde Türkiye, bu yapının doğusunda kaldı. Bu durum, kuzeyden gelen kutupsal havanın ülkemize ulaşmasını sağlayarak özellikle batı kesimlerde sıcaklıkların aşırı yükselmesini engelledi” dedi.

AĞUSTOS AYI HAVA DURUMU TAHMİNLERİ

“Ağustos ayı genel itibarıyla haziran ve temmuz aylarına nazaran daha sıcak geçecek. Son 30 yılın istatistiklerine kıyasla ülke genelinde mevsim normallerinin üzerine çıkılması bekleniyor” diyen Adil Tek şu detayları verdi:

3 – 10 Ağustos: Sıcaklıklar kuzey kesimlere doğru yayılacak. Ege, Trakya, İç Anadolu’nun güneyi ve Doğu Anadolu, kendi mevsim normallerine göre sıcak bir periyottan geçecek.

10 – 17 Ağustos: Sıcak hava dalgası etkisini sürdürecek. Özellikle Ege’nin iç kesimleri, Akdeniz, İç Anadolu’nun doğusu ve Doğu Karadeniz kendi ortalamalarının üzerinde seyredecek.

17 – 24 Ağustos: İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde sıcaklıklar yüksek kalırken; Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu kendi normallerinde (37-39°C bandında) seyredecek.

24 – 31 Ağustos: Ayın son haftasında Ege’nin iç kesimleri ve Karadeniz başta olmak üzere sıcak havanın etkisi hissettirilmeye devam edecek.

GECELERİ NEDEN BUNALIYORUZ?

Gündüz hissedilen sıcaklığın yanı sıra gece sıcaklıklarının 20°C’nin altına düşmediği ‘tropikal geceler’in ağustos ayı boyunca kıyı şehirlerinde etkili olmaya devam edeceğini belirten Adil Tek, geceleri neden bunaldığımızı şöyle açıkladı:

“Gece saatlerinde dışarıda hava bir miktar serinlese dahi, gündüz boyunca ultraviyole ışınları yutan binalar ve asfalt, depoladığı ısıyı gece içeriye ve çevreye ‘kusmaya’ başlar. Yüksek nem oranı ile birleşen bu durum, evlerin içinde terin buharlaşmasını engelleyerek yapış yapış ve bunaltıcı bir his oluşturur.”

 

Adil Tek, hava tahmin modellerine göre sıcak havaların sonbaharda da etkisini çabuk kaybetmeyeceğini, bu sene “Yaz bir türlü bitmedi” hissini yaşayacağımızı söyledi.

Eylül ayında sıcaklıkların ülke genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği bilgisini veren Tek ekledi:

“Ekim ayında ise sıcaklıklar düşüşe geçse de kendi ortalamalarının üzerinde kalacak. İstanbul gibi kentlerde 26–28°C’lerin görülmesi ‘Yaz henüz bitmedi’ dedirtecek.”

Kaynak;Hürriyet.com

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    KDZ. EREĞLİ BELEDİYESİ’NDEN İÇ ISITAN İKRAM

    KDZ. EREĞLİ BELEDİYESİ’NDEN İÇ ISITAN İKRAM YAŞLILAR VE GENÇLER EVİ’NDE SICAK ÇORBA İKRAMI BAŞLADI Kdz. Ereğli Belediyesi, Yaşlılar ve Gençler Evi’nde vatandaşlara ücretsiz sıcak çorba ikramında bulundu. Soğuk havalarda içleri…

    ”Bizi beklemeyin ,Fon Vurguncularını siz açıklayın”

    YENİ Parti Sözcüsü Zeynel Emre, partinin genel merkezinde fon skandalına ilişkin oluşturulan kriz masasının gündemi hakkında basın açıklaması yaptı. Zeynel Emre, fon skandalı ile ilgili iktidara çağrıda bulunarak, “Önemli mevkilerde…

    Gözden Kaçırmayın

    Tartışmalı seçimle Başkanvekili seçlmişti,Trafik kazasında öldü

    Tartışmalı seçimle Başkanvekili seçlmişti,Trafik kazasında öldü

    ”Haber alma hakkınıza sahip çıkın”

    ”Haber alma hakkınıza sahip çıkın”

    GÜRER’DEN ÇELTİK VE ŞEKER PANCARI FİYATLARINA TEPKİ

    GÜRER’DEN ÇELTİK VE ŞEKER PANCARI FİYATLARINA TEPKİ

    ”Rantiyeciler Ekrem İmamoğlu’nu İstanbul’da istemedi”

    ”Rantiyeciler Ekrem İmamoğlu’nu İstanbul’da istemedi”

    Son 84 yılın rekor yağışları İstanbul da hayatı felç etti

    Son 84 yılın rekor yağışları İstanbul da hayatı felç etti

    Süper Lig de 8.haftanın maçları ve Hakemleri

    Süper Lig de 8.haftanın maçları ve Hakemleri