Allerjisi olan Tüketiciye koruma

Tüketicilere yönelik yeni düzenlemeler, 1 Ocak 2020
itibariyle hayata geçti ve gıdalarda yeni dönem başladı…

Gluten içeren yumurta,yer fıstığı,tahıllar,balık,
sert kabuklu meyve,süt ve süt ürünleri alerjen…

Hazır ambalajlı tüm gıdalarda, enerji ve besin ögelerinin miktarı yer alacak…

Yetişkin insanlar için vitamin ve mineraller dışındaki enerji ve bazı besin öğelerinin, uluslararası günlük ortalama alım değerleri; enerji 2000 kcal, karbonhidrat 260 gram, şekerler 90 gram, toplam yağ 70 gram, doymuş yağ 20 gram ve tuz 6 gram olarak belirlendi ve tüm kamu oyu ile paylaşıldı.
Yine gluten içeren yumurta, hardal, kereviz, yer fıstığı,tahıllar, acı bakla,soya fasulyesi, sert kabuklu meyveler, balık, deniz kabukluları ve yumuşakçaları, susam tohumu, süt ve bunların ürünleri ile kükürt dioksit ve sülfitler de, alerjiye veya intoleransa (tüketilen bir gıdanın içinde yer alan bir maddeye karşı, sindirim sisteminin reaksiyonu) neden olan belirli madde ve ürünler olarak açıklandı..
Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile tüketicilere yönelik birçok önemli düzenleme, 1 Ocak 2020 itibariyle hayata geçirildi ve gıdalarda yeni dönem başladı… Ancak bir kısım küçük işletmelerin, bu yeni uygulamaya hazır olmadıkları ifade ediliyor…

Okul, hastane, restoran, kantinlerdeki gıdalar için, alerjenler tüketiciye sunulacak

1 Ocak 2020 itibariyle, hazır yemek hizmeti veren okul, hastane, restoran, kantin gibi toplu tüketim yerlerindeki gıdalar için, alerjen bilgilerinin tüketiciye sunulmasının, hazır ambalajlı gıdalarda ise beslenme bildirimi yapılmasının zorunda olacağını açıklayan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, gıda alerjilerinin, çocuklarda yaygın olmak üzere, toplumun bütün kesimlerinde görülebildiğini, bunun da kişilerde farklı şikayetlere yol açtığını belirtti.
Bakan Pakdemirli, “Yapılan düzenlemeyle, gıdanın tüketime hazır hale getirildiği ve son tüketiciye sunulacağı hazır yemek hizmeti veren restoran, kantin, okul, hastane vb. işletmelerde yiyeceklerin alerjen bilgileri, afiş, yazı tahtası, menü vb. vasıtalarla tüketicilere sunulacak.” dedi.

Enerji 2000 kcal, toplam yağ 70, karbonhidrat 260, şeker 90 ve tuz 6 gram

Yeni düzenlemeyle tüketicilerin daha bilinçli gıda seçimine ve tüketmesine, dolayısıyla özellikle obeziteyle mücadeleye ve halen Türkiye’de kişi başı günlük ortalama 12 gram olan tuz tüketiminin, 5 gramın altına düşürülmesine katkı sağlanacağını da söyleyen Pakdemirli, yetişkinler için vitamin ve mineraller dışındaki enerji ve bazı besin öğelerinin uluslararası günlük ortalama alım değerlerini de şöyle açıkladı; enerji 2000 kcal, toplam yağ 70 gram, doymuş yağ 20 gram, karbonhidrat 260 gram, şekerler 90 gram ve tuz 6 gram.
Alerjiye veya intoleransa (tüketilen bir gıdanın içinde yer alan bir maddeye karşı sindirim sisteminin reaksiyonu) neden olan belirli madde ve ürünler ise şunlar:

Küçük işletmeler, bu yeni uygulamaya hazır değil

Yumurta, hardal, kereviz, yer fıstığı,gluten içeren tahıllar,acı bakla, soya fasulyesi, sert kabuklu meyveler, balık,deniz kabukluları ve yumuşakçaları, susam tohumu,kükürt dioksit, sülfitler,süt ve bunların ürünleri..
Bu arada yönetmelikle hazır ambalajlı gıdalarda beslenme bildirimi yapılmasının da zorunlu hale getirildiği, böylece hazır ambalajlı bir gıdanın 100 gramında veya 100 mililitresinde, ne kadar enerji, yağ, doymuş yağ, karbonhidrat, şeker ve tuzun yer aldığının bilineceği açıklandı…
Ancak gelen haberlere göre, bazı firmaların bu uygulamaya hazır olmadığı,ellerinde eski ambalaj malzemelerinin bulunduğu, yeni sisteme stokların tüketilmesinden sonra geçilebileceği ifade ediliyor…Özellikle küçük işletmelerin, bu yeni uygulamadan muzdarip oldukları konuşuluyor…(Halim UTLU)