‘DAVUTOĞLU’NA İKİ SORUM VAR’

TBMM Genel Kurulu’nda yapılan 2016 Bütçe Tasarısı görüşmelerinde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ekonomiye ilişkin sorduğu sorular ve dış politika uygulamalarına yönelik eleştirileri dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu, “Tam Şam’daki Emevi Caamii’ne namaza gidecektiniz, 2,5 milyon Suriyeli geldi” sözleri gülüşmelere neden oldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, eleştirileri not alarak dinlerken, bu yılki bütçedeki en önemli değişiklik, bir süreden beri hasta olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin oturuma katılmaması oldu.
‘KAÇAK SARAYDA OTURAN DESPOT’
Kahraman’ın her itiraz edene söz vermesi sinirleri gererken, muhalefet milletvekilleri, “Başkan Meclis’i yönetemiyorsun, yeter artık” diye bağırdılar. AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı’nın söylediği, “Kaçak sarayda oturan despot” sözleri, CHP’liler tarafından dakikalarca alkışlandı.
Kılıçdaroğlu’nun küsüye çıkmasıyla AK Partililerin bir bölümü salondan çıktı. Kılıçdaroğlu’nun Bakanlar Kurulu sıraları göstererek sürekli “yürütme organı” demesi de gülüşmelere neden oldu. Kılıç-
daroğlu özetle şunları söyledi:

”DAVUTOĞLU’NA İKİ SORUM VAR’
“Sayın Davutoğlu, bir ilkokul öğrencisinin anlayabileceği sadelikte iki soru soracağım size. Birincisi şu: Saray yapıyorsunuz, güzel. Ben vergisini ödeyen bir vatandaş olarak o sarayın maliyetini öğrenmek istiyorum. Buraya gelin ve o sarayın maliyetini anlatın. İkinci sorum şu: Şimdiki Sayın Cumhurbaşkanı, dönemin Başbakanı, Libya’ya gitti, Kaddafi kendilerine İnsan Hakları Üstün Hizmet Ödülü’nü verdi. Ayrıca 250 bin dolar para verdiler. Havuz medyası yazıyor, ben söylemiyorum. Soruyorlar; ‘250 bin doları ne yapacaksın?’ ‘Bir şehit veya gazi derneğine vereceğim’ diyor. Şimdi, bir telefonla sorun, bu paranın hangi derneğe, hangi vakfa bağışlandığını ben öğrenmek istiyorum.

‘ETE MUHTAÇ HALE GELDİK’
Türkiye’yi yönetme kabiliyetini kaybetmiş bir kadro var. Enflasyon hedefinden yüzde 76 sapma var. Yedi yıllık ortalama büyüme 3.4; İkinci Dünya Savaşı hariç Cumhuriyet tarihinin en düşük büyümesi. Dünyada gıda fiyatları düşer bizde artar. Dünyada petrol fiyatları düşer, bizde artar. Fakirin yediği bir tek ekmek ona bile yüzde 34 zam yaptınız. Bir dönem Ortadoğu’yu besliyorduk, şimdi ete muhtaç hale geldik. 16.8 milyar TL takipte alacak var.

‘KİM FAİZ LOBİSİNİN YANDAŞI’
Faiz lobisini çok sık kullanıyordunuz. Kim faiz lobisinin yandaşı? Faizden vergi alınmasın diye, repo gelirlerinden vergi alınmasın diye kanun çıkardınız. Kuru ekmek yiyenden vergi alıyorsun, kefenden vergi alıyorsun ama diyorsun ki; ‘Faizci mi? Ben ondan vergi almam.’