ÇANKAYA’DAN KÖYLERE HAYVANCILIK DESTEĞİ

Çankaya Belediyesi, bir ilki daha gerçekleştirdi. Belediye’ye bağlı kırsal mahallelerde örgütlü Karahasanlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifiyle işbirliği yaparak 20 aileye, 20’şer koyun ve birer koç dağıttı

Muhtarlar ve köy halkıyla birlikte hazırlanan “Anlaşmalı Besicilik Projesi” kapsamında, kooperatif üyeleri arasından kurayla belirlenen 20 aileye 400 koyun, 20 koç verildi; üretimden elde edilen gelir tarımsal kalkınma kooperatifine aktarılacak

Çankaya Belediyesi, kendisine bağlı kırsal mahallelerdeki ekonomik ve sosyal gelişim projelerini tüm hızıyla sürdürüyor. Çankaya’ya Bala’dan bağlanarak mahalle statüsü kazanan ve tarımsal üretimin devam ettiği 7 mahalledeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerini destekleyen Çankaya Belediyesi, muhtarlar ve çiftçilerle yaptığı görüşmeler sonunda ortaya çıkan Anlaşmalı Besicilik Projesi’yle Türkiye’de bir ilke imza attı. Kırsal mahallelerde örgütlü Karahasanlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifiyle işbirliği yapan Çankaya Belediyesi, kooperatif üyeleri arasından kurayla belirlenen 20 aileye, 20’şer koyun ve birer koç verdi.

Projenin tanıtım ve açılışı, Karahasanlı Mahallesi’nde düzenlenen bir etkinlikle yapıldı. Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in katıldığı dağıtım töreninde, Belediye Başkan Yardımcıları Anıl Sevinç ve Nafiz Kaya ile Belediye Meclis Üyeleri ve kooperatife bağlı mahallelerin muhtarları ile köy sakinleri de hazır bulundu.

Ankara Kulübü Seğmenlerinin gösterisiyle başlayan törenin açılış konuşmasını Karahasanlı Mahallesi Muhtarı ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüdaverdi Gedik yaptı. Kooperatif ve Belediye işbirliğiyle hayata geçirilen projenin çiftçileri mutlu ettiğini söyleyen Gedik, “Kooperatifimizin bu projeyi başarıyla büyüteceğine inanıyoruz. Bizimle birlikte olan yanımızda duran Sayın Belediye Başkanımız Alper Taşdelen’e teşekkür ederiz” dedi.

“BU BİR İLK, DEVAMI GELECEK”

Törende konuşan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, göreve seçildikten kısa bir süre sonra köy muhtarlarıyla buluştuklarını hatırlattı ve “O toplantıda ortak akılla proje üretmek üzere karar almıştık. Köylerimiz için uygulanabilir, sürdürülebilir ve gerçekçi projeler üreteceğimizi söylemiştik. Şimdi, sözümüzü tutmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Anlaşmalı Besicilik Projesi’nin Türkiye’de bir belediye tarafından bir kooperatif aracılığıyla uygulanan ve doğrudan halkı işin içine katan ilk proje olduğunu vurgulayan Taşdelen, “Bu yıl 420 küçükbaş hayvanla başlayan proje, seneye daha da büyüyecek. Belki projenin içine büyükbaş hayvan, mandıra ve hatta arıcılık girecek. Önemli olan bu bölgenin koşulları, şartları ve köylünün isteği ve becerisini göz önünde bulunduran gerçekçi projeler üretmekti. Bunu başardığımıza inanıyorum” diye konuştu.

PROJE, KÖYLERE EKONOMİK DESTEK SAĞLAYACAK

Akarlar, Yayla, Karahasanlı, Tohumlar, Kömürcü ve Evciler mahallelerini kapsayan Karahasanlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin Anlaşmalı Besicilik Projesi sayesinde hem köylere hem de köylülere önemli bir ekonomik gelir sağlayacağına inandığını ifade eden Taşdelen, “Tarımsal üretimi desteklemek önemli. Ama daha önemlisi, bu desteğin ülkenin kalbi olan Çankaya’dan gelmesi… Dışarıdan bakıldığında kalburüstü ve çok kentli görünen Çankaya’nın tarım ve hayvancılığa destek veren ve bunu bizzat halka dokunarak, halkçı ve toplumsal bir yöntem olan kooperatif aracılığıyla yapmasının önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Çankaya Belediyesi’nin kırsal mahallelere yönelik yatırım ve hizmetlerinin artarak süreceğini vurgulayan Taşdelen, “Şimdiye dek kırsal mahallelerimizin çeşmelerinin, mezarlıklarının ve bazı istinat duvarlarının tamiratını yaptık. Kömürcü başta olmak üzere mahallelerimize yeni muhtarlık hizmet binaları kuruyoruz. Bu yıl Karahasanlı’nın köy konağını yenileyerek hizmete açacağız ve yaz aylarında tüm köylerimizi içeren geniş kapsamlı bir asfaltlama çalışması başlatacağız” diye konuştu.

Tören, konuşmaların ardından sahneye çıkan HOYTUR ekibinin dans gösterisi ve Zeynep Karababa’nın verdiği mini konserle sona erdi.

YENİLENEN KÖMÜRCÜ KÖY KONAĞI DA HİZMETE AÇILDI

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, kırsal mahallelerde yapılan etkinlikler kapsamında Kömürcü Mahallesi’nin yenilenen Mahalle Konağı’nın açılışını da yaptı. Açılışta köylülerle bol bol sohbet eden Taşdelen, istek ve önerilerin mümkün olan en kısa zamanda yerine getirileceğini söyledi. Çankaya Belediyesi’nin merkezde ya da kırsal çeperde yer alışına bakmadan tüm mahallelere eşit ve kaliteli hizmet götürdüğünü söyleyen Taşdelen, “Muhtarlık hizmet binanızı yaptık, mahalle çeşmesi ve mezarlık duvarlarınızın tadilatını gerçekleştirdik. Yaz aylarına doğru da asfalt çalışmalarına başlayacağız” dedi.