YAŞA DEĞİL YAŞAMAYA BAK

AŞA DEĞİL YAŞAMAYA BAK

“Yaşa Değil Yaşamaya Bak” diyen Çankaya Belediyesi 18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftasını düzenlediği bir dizi etkinlikle kutladı.

Çankaya Belediyesi 18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası’nda Ayrancı Baharevi sakinlerine “Yaşa Değil Yaşamaya Bak” konseptiyle dolu dolu bir program hazırladı. Cebeci Baharevi sakinlerinin de katıldığı Çankaya Belediyesi, Türk Geriatri Derneği, Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği, Geriatri ve Gerontoloji Uluslararası Yaşlanma Enstitüsü ortaklığı ile gerçekleşen etkinlikte, yaşlılar hem bilgilendi hem eğlendi.

‘Her insan değerlidir’ anlayışıyla toplum içinde her kesimin yararlanabileceği hizmet üretmeyi hedefleyen Çankaya Belediyesi, artan yaşlı nüfusunu da göz ardı etmiyor. Ayrancı Baharevi’nde, 18-24 Mart Yaşlılar Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte, yaşlılar öncelikle Prof. Dr. Nurper Erberk Özen’in sunumunu gerçekleştirdiği “Stresle baş etme, depresyon ve kaygı” konusunda bilgilendirildi. Ruhsal çöküntü anlamına gelen depresyonun, yaygın görülen ve tedavisi mümkün ancak kronikleşebilen bir rahatsızlık olduğunu vurgulayan Özen, ilerleyen yaşlarda görülen depresyonlarda mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini belirtti. Anksiyete, stres, travma, tükenmişlik gibi konulara da değinen Özen, sunumunun ardından soruları yanıtladı.

DÜŞMEYE ÖNLEM: D VİTAMİNİ

Program kapsamında gerçekleştirilen ve Doç. Dr. Asuman Doğan tarafından üzerinde konuşulan bir diğer konu ise “Düşmeler ve düşme korkusu” oldu. Yaşlı kesimde sıklıkla karşılaşılan ve yaşlıların kabusu olan düşme konusuyla ilgili bilgiler aktaran Doğan, düşme riskinin kadınlarda daha fazla olduğuna dikkat çekti. Yaşlıların sık düşmesinin nedenlerini; eşlik eden hastalıklar ve yaşlanmaya bağlı fizyolojik değişikliklerden kaynakladığını vurgulayan Doğan, düşmeye karşı alınacak yöntemlerin bireye özgü olacağını belirtti. Doğan katılımcılara D vitamini takviyesi önerdi.

Çankaya sınırlarında yaşayan yaşlıların; sağlıklı ve üretken bir yaşlılık süreci geçirmeleri, toplumla bütünleşmeleri ve hak ettikleri saygıyı görmeleri, bağımsız ve onurlu bir yaşam sürmeleri için çalışmalarını her alanda düzenleyen Çankaya Belediyesi, Ayrancı Baharevi’ndeki etkinliğini Esatlılar Derneği Türk Sanat Müziği Korosunun konseriyle sonlandırdı.