‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Valiliği’nin güvenlik gerekçesiyle izin vermediği 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı yürüyüşünü, binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirirken Anıtkabir girişinde yaptığı konuşmada, “Bugün bir ilki daha gerçekleştirdik. Korkuyu Saray’ın duvarlarına hapsettik. Biz halkız, biz güçlüyüz, biz yürekliyiz, biz milli mücadeleciyiz, biz Kuva-yi Milliyeciyiz, biz Mustafa Kemal’in askerleriyiz” dedi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı resepsiyonlarının iptal edilmesi nedeniyle, TBMM’deki alternatif resepsiyonda çocuklarla buluşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu kez terör örgütü IŞİD tehdidine tepki olarak 19 Mayıs’ta gençlerle birlikte Anıtkabir’e yürüdü. Ankara Valiliği’nin bir gün önce yürüyüşe izin verilmeyeceğini açıklaması üzerine CHP yönetimi, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve emniyet yetkilileriyle görüşerek bu sorunu aştı.

Sabah saatlerinde Güvenpark’ta CHP Ankara İl Başkanlığı önünde toplanan partililer, güvenlik gerekçesiyle izin verilmeyen Gazi Mustafa Kemal (GMK) Bulvarı yerine Kumrular’dan Gençlik Caddesi’ne yürüdü. Polis, GMK Bulvarı’nda yürüyüşe izin verilmeyeceğini anonslarla duyurdu. Yoğun güvenlik önlemlerinin dikkat çektiği yürüyüşte gerginlik yaşanmadı. Güvenlik nedeniyle birçok yol trafiğe kapatılırken, polis, güzergâh boyunca sinyal kesici seyyar araçlar kullandı. Polis helikopteri havadan denetim yaparken, yürüyüşe katılanlar Anıtkabir’e aranarak alındı. Kumrular Sokak’ta korteje katılan Kılıçdaroğlu, alkışlarla ve sloganlarla karşılandı. Yürüyüşte ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’, ‘Türkiye laiktir laik kalacak’, ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganları atıldı. Grup Dumlupınar, Onuncu Yıl, Gündoğdu, İzmir marşlarını söyleyerek yürüdü.

CUMHURİYET’İN AYAĞA KALKTIĞI TARİH
Kılıçdaroğlu’nun arkasında yürüyen kortej Gençlik Caddesi üzerinden Anıtkabir’e ulaştı. Kılıçdaroğlu, “Gençlerle beraberiz. Atatürk’ü seviyoruz, Cumhuriyetimizi seviyoruz. Gençlerimizi seviyoruz. Gösterdiği çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak için mücadele ediyoruz” dedi. Anıtkabir’in Tandoğan Kapısı girişinde vatandaşlara hitap eden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Bugün bir ilki daha gerçekleştirdik. Korkuyu Saray’ın duvarlarına hapsettik artık. Biz halkız, biz güçlüyüz, biz yürekliyiz, biz milli mücadeleciyiz, biz Kuva-yi Milliyeciyiz, biz Mustafa Kemal’in askerleriyiz. Unutmayın 19 Mayıs Türkiye Cumhuriyeti’nin ayağa kalktığı bir tarihtir. Hiçbir yasak bize sökmez. Onların yasakları onlar içindir. Biz birilerinin önünde diz çökmeyiz. Bizde sadece efeler oynarken diz çökerler onurlarıyla.”

Kılıçdaroğlu, daha sonra milletvekilleri ve partililerle birlikte Anıtkabir’e girdi. Burada coşkuyla karşılanan Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler Atatürk mozolesine geçerken zaman zaman izdiham oldu.