Halk 30 Ağustos u coşkuyla kutladı

30 Ağustos Zafer Bayramı bu yılda halkın coşkulu katılımlarıyla kutlanırken ANITKABİR son yıllarda olduğu gibi bu yıl da yine doldu taştı. ,Ankara’daki Anıtkabir törenlerinde alınan sıkı güvenlik önlemleri dikkatlerdeen kaçmadı. Anıtkabir çevresi ve tören alanlarında güvenlik taramaları sabahın erken saatlerinde başladı. Kapalı alanlar ve şüpheli bölgelerde dedektör köpeklerle bomba araması yapıldı, özel cihazlarla radyoaktif taraması gerçekleştirildi. Geçen yıldan farklı olarak Anıtkabir avlusunda vatandaşların beklediği alana bariyer konuldu. Anıtkabir’e çıkan tüm yollar trafiğe kapatıldı. Üst rütbeli subaylar dahil olmak üzere, garnizondan törene katılan tüm askerler, üniformalı da olsalar kimlik kontrolünden ve X-Ray cihazından geçirilerek Anıtkabir’e alındı. Tören nöbeti tutan Anıtkabir askerleri dışında hiçbir askerin silah taşımasına izin verilmedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın beraberinde Aslanlı Yol’dan yürüyen protokolün geçişindeki güvenlik önlemleri de geçen yıldan çok farklı oldu. Geçmişte sivil kıyafetli yakın korumaların ölçülü şekilde yürüttüğü koruma görevini bu yıl ellerini tetikten hiç çekmeyen özel harekât polisleri ve CAT timleri teyakkuz halinde yaptı. Anıtkabir’in çatılarında ve riskli gördükleri tüm noktalarda konuşlanan özel harekât polisleri, ağır makineli silahlar, uzun menzilli dürbünler ve keskin nişancı tüfekleriyle güvenlik önlemi aldılar. Bazı özel harekât polisleri, ‘anti drone’ silahlar ve aksiyon kameraları olarak bilinen ‘GoPro’ taşıdılar. Anıtkabir çevresindeki zırhlı polis araçları, hava saldırılarına karşı da etkili olan ağır makineli silahla güvenlik önlemi aldı.
30 Ağustos törenlerinin her yıl tek adresi olan Atatürk Kültür Merkezi’ndeki resmi geçit, önceki günkü fırtınada platformun çökmesi nedeniyle iptal edildi. Bunun üzerine Ulus’ta Birinci ve İkinci Meclis’in olduğu Cumhuriyet Caddesi üzerinde apar topar hazırlıklar başladı. AFAD kipleri radyoaktif ölçen hava izleme cihazlarıyla alanda kontrol yaptı. Alanda güvenliği, Cobra ve Ejder Yalçın tipi zırhlı araçlar ile havadan polis helikopterleri sağladı.