”Biz, Yenikapı’da ”DEMOKRASİYE EVET” dedik”

Yenikapı’da yapılan ‘Demokrasi ve Şehitler Mitingi’ sonrası konuşulmaya başlanan ‘Yenikapı ruhu’nu yorumlayan Kılıçdaroğlu, iktidar ile kendilerinin anladığı ‘ruh’un farklı olduğunu söyledi.

Hürriyet’ten Deniz Zeyrek’e konuşan Kılıçdaroğlu, belediyelere el konulmasını olanaklı hale getiren kanun hükmünde kararnameyi (KHK) ‘facia’ olarak niteleyerek, “Parlamento’nun iradesini tanımadıkları, TBMM kararına itibar etmedikleri bir süreç. Hem ‘Parlamento milli iradenin Kabe’si’ diyeceksiniz, hem Parlamento’da alınan bir kararın tam tersini yapacaksınız. Yenikapı’dan anladıkları bu…” diye konuştu.

‘Darbecilerle aynı pozisyona düşersiniz’

Darbe girişimi sonrası ivme kazanan ‘FETÖ’ operasyonlarının ‘cadı avı’na döndüğü söylemine atıf yapan Kılıçdaroğlu, OHAL yetkilerinin ‘darbe fırsatçılığı’na dönmemesi uyarısını yaptı.

“Herkesi aynı potaya koyarak cezalandırırsanız, darbecilerle aynı pozisyona düşersiniz” diyen Kılıçdaroğlu, ‘Bu suça ortak olmayacağız’ bildirisine imza attıkları için işten çıkarılan akademisyenler hakkında görüşlerini daha önce açıkladıklarını, bu tasfiyeye benzer bir tasfiyenin de OHAL ile devam ettiğini savundu.

Kılıçdaroğlu, “Bu yaşananlar çok acı bir tablo, hukuk ve demokrasi adına doğru değil. OHAL yetkisi aydınların ensesinde boza pişirme aracına dönmesin” dedi.

‘Yenikapı ruhu’ndan anladığımız demokrasi’

‘Adli yıl’ açılış törenini ‘Ak Saray‘da yapılmasına getirdiği eleştirilerine verdiği cevapta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘Yenikapı ruhu’na atıf yapmasını değerlendiren Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: “Yargı konusundan benden önce yargı mensuplarının, akademisyenlerin tepki göstermesi gerekirdi. Ancak görevden alınma korkusuyla tepki gösteremiyorlar. Adli yıl konusunda yaşanan hata dilerim gelecek yıllarda yaşanmaz. Yenikapı ruhu neydi? Güçlü bir demokrasiydi. Biz ‘Demokrasiye evet’ dedik. ‘Bir daha darbe olmasın’ diye yapılması gerekenler için ‘evet’ dedik. Bunun için ne yapılması gerektiğine dair 12 madde sıraladık. Biz Anayasa ve hukuk tanımayan bir OHAL sürecine destek vermedik. Onların Yenikapı ruhundan anladığı, ‘Biz her şeyi yapacağız, muhalefet bize destek versin…’ Bizim anladığımız ise bir daha darbeler olmaması için demokrasimizin güçlenmesi için yapılacaklar konusunda işbirliği yapmak.”

CHP lideri, 1980 darbesinden sonra da akademisyenlerin kamudan atıldığını hatırlatarak, ‘TBMM’den ‘FETÖ ile mücadele yetkisi alanlar’ın bu yetkilerini ‘üniversitelerin içini boşaltmak’ ve ‘FETÖ’yle alakası olmayan muhalife karşı kullanmaması gerektiğini ifade etti.