Erdoğan; Putın,Merkel ve Obama ile görüştü

G20 Liderler Zirvesi için gittiği Çin’in Hangzhou kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, adeta bir taş ile 3 kuş vurdu.Önce Rusya lideri Putin ile görüşen Erdoğan bugünde Almanya Başbakanaı Merkel ve ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü.ABD Başkanı Barack Obama ile Erdoğan’ın başbaşa yaptıkları görüşmede , İki liderin işbirliği konusunda yaptığı vurgu dikkatlerden kaçmadı.

Darbe girişiminin ardından yeterince tepki verilmediği gerekçesiyle eleştirilen ABD, o dönem Türkiye’de neler olduğunun yakından takip edildiği açıklamasını yapmıştı. Obama, CNN International programında yaptığı açıklamada da, “Türkiye’nin politik ve sivil bir deprem atlattığı gerçek” yorumunu yapmıştı.

İki isim son olarak, Erdoğan Nükleer Güvenlik Zirvesi için ABD’ye gittiğinde zirveye katılan devlet ve hükümet başkanları onuruna Beyaz Saray’da verilen yemek sonrasında bir araya gelmişti.

Basına kapalı gerçekleştirilen 45 dakikalık görüşmenin ardından önce ABD Başkanı Obama, ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu.

‘Türk halkı demokrasiyle bağlılığını gösterdi’

İlk sözü alan ABD Başkanı, Türkiye’nin çok sayıda mülteciyi ülkeye kabul ettiğini hatırlatarak, bu konuda bütün koalisyon ülkelerinin destek olması gerektiğinin altını çizdi.

Mülteci konusunun ardından ise Türkiye’de yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili konuşan Obama, “Türk halkı sokaklara dökülerek demokrasiye bağlılıklarını gösterdi. Ben o zaman kuvvetle bu girişimi kınadım ve şahsen Cumhurbaşkanı Erdoğan’la konuştum. Ona destek olabilmek için neler yapabileceğimizi sordum. Darbe girişiminin sona ermesi ve girişimin soruşturulması sırasında yardım edeceğimizi söyledim. Adalet bakanlığımızın Türk yetkililerle işbirliği yaparak bu hareketi yapanların adalet önüne çıkmasına çalışacağını söyledim” ifadelerini kullandı.

‘Yarattığımız güçlü ittifakın devamını diliyorum’

Türkiye’de yaşanan saldırılarda hayatlarını kaybedenler için taziyelerini sunduğunu da vurgulayan Obama, “Biz bu terörizmi yeneceğiz. Türkiye güçlü bir NATO ülkesidir. Birlikte IŞİD’e karşı mücadele ettik ve bu örgüte karşı bazı zaferler kazandık. Bu işbirliğimiz devam edecek. Başkanlığım sırasında yarattığımız güçlü ittifakın devamını diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

‘Terörizmin her türlüsü kötüdür’

Daha sonra söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Obama ile yaptıkları telefon görüşmesini hatırlatarak başladığı konuşmasını, “Bu görüşmenin ardından burada yaptığımız yüz yüze görüşmede verdiğiniz destek için teşekkür ediyorum. Tüm terör örgütlerine karşı aynı tavrı takınmak durumundayız. Çünkü terörizmin her türlüsü kötüdür” diye konuştu.

‘Hukuk çerçevesi’ vurgusu

Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen’in iadesi için ‘hukuk çerçevesi’ içinde çalışmaların sürdüğünü belirten Erdoğan, “Darbe girişimi öncesinde bu teröriste karşı hazırlanan dosyalar gönderilmiştir. 15 Temmuz sonrası hazırlanan dosyalar da ABD heyetine gönderilecektir. ABD Adalet Bakanlığı’ndan bir heyet gelmişti; şimdi de Adalet Bakanımız ve İçişleri Bakanımız ABD’ye gidecekler” ifadelerini kullandı.

“Temennimiz Türkiye’nin güneyinde bir terör koridoru oluşmasın” diyen Erdoğan, “Şu anda özellikle bölgemizde Suriye ve Irak’taki devam etmekte olan DAİŞ terör örgütü olan mücadelemiz, PKK, YPG ile mücadelemiz kararlılıkla devam etmektedir. Böyle bir koridor oluşmaması için koalisyon ülkeleriyle işbirliği içinde çalışmalarımız sürüyor” diyerek sözlerini tamamladı.