LOZAN ……

Gözümüz aydın .Hadi yine iyisiniz. Nur topu gibi bir oğlumuz daha oldu.Adını da LOZAN koyduk.Buyrun yeni tartışmamıza…. Biz hiç yorum yapmadan topa girelim.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan:SEVR’İ GÖSTERİP RAZI ETTİLER
Tarihte bize ne yaptılar? 1920’de bize Sevr’i gösterdiler, 1923’te Lozan’a bizi razı ettiler. Birileri de Lozan’ı ‘zafer’ diye yutturmaya çalıştı. İşte şu an Ege’yi görüyorsunuz değil mi? Bağırsan sesinin duyulacağı adaları biz Lozan’da verdik. Zafer bu mu? Oralar bizimdi. Oralarda bizim camilerimiz, mabetlerimiz var, ama şu anda hâlâ Ege’de kıta sahanlığı ne olacak, havada, denizde ne olacak bunları konuşuyoruz, hâlâ bunun mücadelesini veriyoruz. Niye? İşte o anlaşmada masaya oturanlar sebebiyle. O masaya oturanlar, o anlaşmanın hakkını vermediler. Veremedikleri için şimdi onun sıkıntısını biz yaşıyoruz. Şayet aynen bu darbe de başarılı olsaydı, Sevr’i dahi aratacak bir dayatmayla karşımıza çıkacaklardı.
Kemal Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkanı: “O dönemdeki düşman ülkelerin devlet başkanları bile, bağımsız bir ülke olmamızı mümkün kılan Lozan’ı bu denli aşağılamayı düşünmemişlerdir!”

“Osmanlı’nın imzalamak zorunda kaldığı Sevr Antlaşması yerine imzalanan Lozan Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı’nın taçlandırılmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı’nın, devletin kuruluşunda büyük katkısı olan bir antlaşmayı zafer olarak görmemesi kabul edilemez!”

“Lozan Antlaşması ile Türk milleti, bağımsız ve onurlu bir devlet kurma imkanı kazandı. Lozan’ın en büyük zaferi Türkiye Cumhuriyeti’dir” “Bu asil millet Lozan zaferine giden yolda gözünü kırpmadan canını feda etmeseydi, şimdi senin Cumhurbaşkanı olduğun bir ülke de olmayacaktı O dönemdeki düşman ülkelerin devlet başkanları bile, bağımsız bir ülke olmamızı mümkün kılan Lozan’ı bu denli aşağılamayı düşünmemişlerdir!”
PROF. DR. BASKIN ORAN: Cumhurbaşkanı Erdoğan, OHAL ilan etti. Kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile hayatında düşünemeyeceği kadar büyük rahatlığa kavuştu. Şimdi ufak ufak direnmeler başladı. DİSK, KESK eylemleri, Kocaeli’nde Barış Akademisyenlerinin açtığı Özgür Üniversite…

OHAL’in ayın 20’sinde bitecek olması Cumhurbaşkanı’nı alarma geçirdi. Milliyetçilik duygularını ayaklandırdı. Muhtarlara hitap ettiği için, muhtarların kültür seviyesine uygun şeyler söylüyor. Sağ politikacılar hep Lozan Antlaşması’nı karalar. Musul’da 4 ülke Erdoğan’a ‘sen uluslararası hukuka aykırı davranıyorsun’ diyor. Bu yüzden 12 adaları gündeme getiriyor. 12 adalar, 1923 Lozan Antlaşması ile değil, 1913 Atina Antlaşması’yla Yunanistan’a verildi.

Cumhurbaşkanı’nın tarih bilgisi yok. Danışmanlarına da mı sormuyor? Bu açıklama iç politika açısından OHAL’i uzatmak için, dış politika açısından ise Suriye’de ‘milli ordu kuracağız düşüncesi’ ile yapılmıştır. Bir ülke ‘Türkiye’de milli ordu kuracağız’ dese dünya birbirine girer. Erdoğan Suriye’ye tankları soktu. Şimdi ise asker sokmak istiyor.

SİNAN MEYDAN (Tarihçi, yazar): Cumhurbaşkanı, Kadir Mısıroğlu, Necip Fazıl Kısakürek gibi kaynaklardan besleniyor. Bu kaynaklar tescilli Cumhuriyet düşmanlarıdır. Erdoğan bunların uydurmalarını söylüyor. Dün yaptığı açıklama ile 15 Temmuz öncesi, eski kodlarına geri döndü.

Bu açıklama tarihsel gerçeklerden kopuk, tarihi bir yalandır. Lozan’ı korumaları gerekir, kuruluş senedini tartışmaya açmak demek; Türkiye Cumhuriyeti’ni tartışmaya açmak demektir. Hedefleri de budur. Ege Adaları, Lozan Antlaşması ile kaybedilmedi. 1911 Trablusgarp Savaşı’ndan sonra imzalanan 1912 Uşi Antlaşması ile kısmen İtalya’ya bırakıldı. 1913 Londra-Atina Antlaşması ile Yunanistan’a bırakıldı. Türkiye Lozan’a giderken Ege Adaları elinde değildi. 10 sene önce kaybetmişti. Kaybedilen bir şey tekrar nasıl kaybedilebilir? 1923 yılı koşullarında Lozan Antlaşması’ndan daha iyisi elde edilemezdi. Bu söylemler AKP iktidarının 2023 hedefiyle ilgili. Amaç Türkiye Cumhuriyet’i tasviye edip yerine Osmanlı’yı kurmaktır. 15 Temmuz’dan sonra bu olayın Türkiye ayağı hızlanmıştır.