Diyarbakır’da KIŞANAK gerginliği…Tutuklandılar.

Ankara ‘ya gelerek TBMM de FETÖ soruşturması ile ilgili bilgi verdikten sonra Diyarbakır’a dönen Belediye Başkanı Gülten Kışanak ve Meclis Üyesi Fırat Anlı akşam saatlerinde göz altına alındılar.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca terör örgütü PKK’ya yönelik soruşturma kapsamında, hakkında gözaltı kararı verilen Kışanak, Diyarbakır Havalimanı’nda, DBP Meclis Üyesi Fırat Anlı ise adresinde, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alındı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da yaptığı açıklamada, Kışanak’ın, “PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olma”, Anlı’nın ise, “Devletin egemenliği altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik” eylemleri nedeniyle yürütülmekte olan soruşturmalar kapsamında gözaltına alındığını duyurdu.

BELEDİYE BİNASINDAKİ ARAMALAR SÜRÜYOR

Kışanak ve Anlı’nın gözaltına alındığı saatlerde polis, Büyükşehir Belediyesi’ni abluka altına aldı. Belediye çevresinde olası bir duruma karşı Toplumsal Olaylara Müdahale Araçları (TOMA) ve çevik kuvvet ekipleri konuşlandırıldı. Daha sonra belediyeye giren polis, başta başkanlık katı olmak üzere tüm katlarda arama başlattı.

Bu sırada, aralarında HDP Diyarbakır milletvekilleri Feleknas Uca ve Çağlar Demirel ile yaklaşık 50 kişilik partili bir grup da belediye önüne gelerek, içeriye girmek istedi. Ancak polis, gruba izin vermedi.

Polis ekipleri aynı saatlerde Kışanak ve Anlı’nın evlerinde de arama çalışmaları başlattı. Bu çalışmalar saat 23:20’de sona ererken belediye binasındaki arama çalışmaları halen devam ediyor.

HDP’Lİ VEKİLLER BELEDİYE ÖNÜNDE

Kışanak ve Anlı’nın gözaltına alınmasının ardından Büyükşehir Belediye binasında başlatılan aramalar sürüyor. Polisin, geniş güvenlik önlemi aldığı ve kimseyi yaklaştırmadığı belediye binasının önüne kısa süre sonra HDP Grup Başkan Vekili Çağdar Demirel, Diyarbakır Milletvekilleri Sibel Yiğitalp, Feleknaz Uca, Demokratik Toplum Partisi Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ile bazı meclis üyeleri, STK temsilcileri ve bazı çalışanları geldi. HDP’li vekiller yetkililerden bilgi almaya çalışırken, barikatı aşmaya çalışan Tuncel ile polisler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Kışanak ve Anlı tutuklandı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla tutuklandı.
Kışanak ve Anlı 25 Ekim’de gözaltına alınmış, ‘PKK lehinde söylem, özerklik çağrısı, resmi aracı PKK’lı cenazelerine tahsis etmek’le suçlanmıştı.

Dün ilk kez avukatlarıyla görüştürülen eş başkanlar, bugün öğlen saatlerinde Diyarbakır adliyesine sevk edildi.
‘Ortaya somut delil ve belge konmadı’
Diyarbakır’da yurttaşlar, Kışanak ve Anlı’ya destek olmak için adliye önünde toplandı.

Kışanak ve Anlı, avukatlarıyla görüştükten sonra sabah saatlerine kadar ifade verdi.

İkilinin kendi istekleri doğrultusunda ifade verdiğini anlatan avukat Mehmet Emin Aktar, şunları söyledi: “İsteselerdi ifade vermeyebilirlerdi. Ancak her ikisi de istediği için emniyette ifade verdi. Sayın Kışanak’ın ifadesini emniyet, Anlı’nın ifadesini ise avukatlar nezaretinde jandarma aldı. İfadelerinde ortaya herhangi somut bir delil ve belge konulmadı, sadece her iki müvekkilimize, yaptıkları konuşmalarla ilgili sorular yöneltildi.”