ATATÜRK’Ü ANMAK ve ANLAMAK

ATATÜRK’Ü ANMAK ve ANLAMAK
YAHYA AKSOY “Efendiler,milletimizin amacı, milletimizin ülküsü, bütün dünyada tam manasıyla medeni bir toplum olmaktır… Medeniyet yolunda yürümek ve başarı olmak yaşamak için şarttır.”Mustafa Kemal Atatürk
Türkiye Cumhuriyetine temel olan düşünceler,fikirler ,kurucu ve büyük önder Atatürk’ün sözlerinde gizlidir. Kişi için özgürlük ve toplum için bağımsızlık esas alınarak düşüncede ve her alanda çağdaşlık uygulama alanına konulmuştur.
“Millî hudutlar dahilinde vatan bir bütündür,hiç bir kayıt ve şart altında ayrılık kabul etmez.”
“ATATÜRK Modern Türkiye’nin Kurucusu” kitabının yazarı A.Mango şöyle demekte:” … Uygar insanların oluşturacağı evrensel bir toplumu ülkü edindiği için anti-emperyalistti.Her şeyden önce o bir kurucuydu,çağımızın en büyük ulus-yaratıcıydı…”
Ankara Etnografya Müzesi önündeki Atatürk Anıtı’nı yapan ünlü İtalyan heykeltıraş Pietro Canonico şöyle demiştir: ” Mustafa Kemal sade ama seçkin bir devlet adamı.”
Atatürk hakkında sivil ve askerî kaynaklar tarafından yazılan binlerce eser, açılan özel kütüphaneler,müzeler ve arşivler, O’nun evrensel liderliğini kanıtlayan tarihi belgeleridir. Atatürk, tarihin altın sayfalarında yer alan eşsiz bir önder ve örnek alınan bir devlet adamıdır.
Doğumunun 100.yılında UNESCO şu ifadelerle “1981 yılını ATATÜRK YILI ” olarak ilân etmiştir:
” ATATÜRK , uluslararası anlayış ve barış yolunda çaba harcayan üstün bir kişidir.Olağanüstü bir devrimcidir. Sömürgecilik ve emperyalizme karşı savaşan ilk önderdir.İnsan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsüdür. İnsanlar arasında hiçbir din, dil,ırk ve cinsiyet ayrımı gözetmeyen eşsiz bir devlet adamıdır.”
Binlerce kitaba sığmayan düşünceleri , emperyalizme karşı oluşu, fikirleri , baş komutan ve çağdaş uygulamaları ile önder bir devlet adamı olarak dünyaya örnek liderliği , günlere, aylara, yıllara ve asırlara sığmayacak denli yücedir ve tarihe ışık tutmaktadır.
İstiklâl, tam bağımsızlık,lâiklik,çağdaşlık, akıl , bilim,vatan ve insan sevgisi yolunda, asırlar ötesini gören başkomutan ve kurucu önder bir devlet adamı olarak hayatını harcayan ve bütün dünya liderlerine ilham kaynağı olan Mustafa Kemal ATATÜRK , halkımızın gönlünde ve benliğinde sonsuza dek yaşayacaktır. Ulusal ve evrensel fikirleri,eserleri ve düşünceleri ile tarihi aydınlatmaya devam edecektir.
Kavram kargaşasından arınmış, bilgiden bilince ulaşmış uygulamaları, gerçekçi, duru ve akılcı, düşünceleri, tarih ve toplum bilgisi ile yol gösterici,araştırmacı,sorgulayıcı, neyi, nasıl ve ne zaman yapacağını bilen kararlı bir uygulayıcı,karanlıkları aydınlatan bir önder olan ve “Tek tutkum yurdumdur, bütün hayatımın ilkesi bu olmuştur” diyen Mustafa Kemal Atatürk’e karşı şükran borcumuzu ödemenin ve bağlılığımızı göstermenin en iyi yolu, eserlerini, düşüncelerini ve önderliğini ,özüne ve sözüne uygun olarak, 10 Kasımlarda ve diğer günlerde anmak, anlamak, ve düşüncelerini uygulamaktır.
“…Atatürk bir ufkun adı, dağın değil/Dağ durur,oysa ufuk yürür./Her ufukta Atatürk büyür./Her ufukta yenilenir bir kez…” şair Orhan Asena’nın” Atatürk Bir Çıkıştır” şiirinde dediği gibi.Atatürk meşalesi sonsuza dek yanacak ve Cumhuriyet Çınarı halkımızın ellerinde,omuzlarında ve gönüllerinde sonsuza dek gelişerek yaşayacaktır.
Atatürk’ün Milletine son buyruğu :
“BENİM TÜRK MİLLETİNE,TÜRK CUMHURİYETİNE VE TÜRKLÜĞÜN İSTİKBALİNE AİT GÖREVLERİM BİTMEMİŞTİR , SİZLER ONLARI TAMAMLAYACAKSINIZ. SİZ DE, SİZDEN SONRAKİLERE BENİM SÖZÜMÜ TEKRARLAYINIZ.”
Ulu önderin her sözünü hatırlayarak ve son sözünü de hep tekrarlayarak, rahmet, minnet, saygı, şükranla ve her geçen gün artan özlemle anıyoruz.