CUMHURİYET FELSEFESİ

CUMHURİYET FELSEFESİ YAHYA AKSOY
“Gençler! Vatanın bütün ümidi ve geleceği size, genç kuşakların anlayış ve enerjisine bağlanmıştır. Bütün ümidim gençliktedir.Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın müspet fikirlerini veriniz.Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız.”1919-Mustafa Kemal Atatürk
“Efendiler,milletimizin amacı, milletimizin ülküsü, bütün dünyada tam manasıyla medeni bir toplum olmaktır… Medeniyet yolunda yürümek ve başarılı olmak yaşamak için şarttır.”
“Gerek askerî yaşamımın ve gerek siyasî yaşamımın bütün dönem ve bölümlerini işgal eden mücadelelerimde daima hareket kuralım, milli iradeye dayanarak milletin ve vatanın gereksindiği amaçlara yürümek olmuştur.” 1920
“…Ne zaman milletimin bireylerinden birkaçının yüzüne baksam, oradan ruh ve vicdanıma gelen ışık, benim için en değerli bir ilham ve verim alevi oluyor…”1923
” Bizim kuvvetimiz,milletin güven ve itimadıdır” diyen Büyük önder Atatürk “Ben ve benimle beraber olanlar, hedefimizin yüceliğine,yolumuzun doğruluğuna eminiz” sözleriyle, başarısını vurgulamıştır. 1925
“Gençler! Cesaretimizi kuvvetlendiren ve devam ettiren sizsiniz. Siz, almakta olduğunuz eğitim ve kültür ile insanlık meziyetinin, vatan sevgisinin, fikir özgürlüğünün en değerli simgesi olacaksınız.” 1924
Kurtarıcı komutan ,kurucu ve uygulayıcı örnek lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kültür temelleri üzerine kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” ilkesi ile taçlandırmıştır.
Cumhuriyet fazilettir” felsefesi ile halk için,halkla beraber yola çıkmıştır.
“…Mustafa Kemal, bütün insanlığın içinde çırpındığı uygarlık bunalımının temel sorununa,yani çağdaş bilimin sağladığı güçlü teknolojinin nasıl kullanılacağı sorununa en geçerli yaklaşımı getirdi.” Georges Duhamel
Büyük kurtarıcı ve eşsiz devlet adamı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve o’nun , çağdaş uygarlık projesi olarak kurduğu Türkiye Cumhuriyeti ULU BİR ÇINAR’a benzetilir.
Bütün dünyaya örnek olmuş eşsiz devlet adamı Atatürk, Yalova’da kendi adına yapılacak bir evin inşaatı sırasında, temeli bir ulu çınara rastladığı için kesilmek istenen çınarı kurtarmış ve evin çınara zarar vermeyecek şekilde temelden kaydırılmasını sağlamıştır.Ulu çınarları yaratan , koruyan ve esirgeyen Atatürk, ulu önder olarak halkımızın kalbinde ve tarihin altın sayfalarında yerini almıştır.
Çağdaş bir atılım olan Türk Devrimi ile ulusal ve evrensel bir uygarlık projesi olan Türkiye Cumhuriyeti , 20.yüzyıla damgasını vurmuştur. Atatürk, kurduğu Cumhuriyeti “En Büyük Eserim” diye değerlendirmiştir. Bu büyük eseri, gözü gibi korumuş, geliştirmiş,donatmış gençliğe ve halkımıza güvenerek, inanarak emanet etmiştir. Sonsuza dek yaşamasını dilemiştir.
Bu Ulu Çınar, her zaman iç ve dış saldırıyla karşılaşmaktadır. Geleceğin sağlam, sağlıklı ve verimli olması için Atatürk’ün en hayati olan en büyük değere sahip bu eseri her türlü iç ve dış saldırıya karşı halkımızın umut,güven ve inanç kaynağı olarak esirgenerek, silkelenerek, özgüvenle , titizlikle korunmalı ve geliştirilmelidir.
UNESCO, doğumunun yüzüncü yılında (1981) ;”Dünya vatandaşları haset, açgözlülük ve kinden uzaklaşacak şekilde terbiye edilmelidir” diyen ATATÜRK’ü, Özgür,bağımsız, gönençli ve uygar bir toplum ve devlet yaratarak bütün insanlığa düşünce ve uygulama düzeyinde seçkin bir örnek sunan ve dünya barışına öncü ve örnek bir lider olarak duyurmuştur.
Bu gün bütün dünyada tüm insanlığı tehdit altında tutan insanlık dışı terör saldırıları karşısında , Atatürk’ün görüş ve düşüncelerine sarılmanın zamanıdır.Bütün insanlığa Atatürk’ün mesajlarını ileterek yol göstermeli ve uyarmalıyız.
Tanınmış Alman filozofu Herbert Melzig, ” Kemal Atatürk: Türkiyenin Çöküşü ve Yükselişi” adlı eserinde şunları yazmış:
“…Atatürk, bir dahi, bir düşünür olarak ulusunun yazgısını eline almış, bu ulusla atıldığı bağımsızlık savaşı ile ve başka ulusların haklarını koruyan bir barışla insanlığa görkemli bir örnek vermiştir. Yeni Türkiye, Atatürk’le yalnız islâm anlayış ve görüşlerini değil, aynı zamanda Avrupa’nın düşünme biçimini de aşmıştır.”…
“Akıl ve bilim benim rehberimdir” diyen Atatürk’ün dediği gibi “Her alanda kendimiz olmalıyız.” O’nun bizlere emanet ettiği ve ” En büyük eserim dediği ” ULU BİR ÇINAR olan TÜRKİYE CUMHURİYETİ’ni emin ve güvenilir ellerde ulusça sonsuza dek gözümüz gibi korumalı ve bu ulu çınarın altında hep birlikte toplanmalıyız.
Atatürk’ün dediği gibi:
“Ulusal sınırlarımız içinde her şeyden önce kendi gücümüze dayanarak varlığımızı koruyup ulus ve ülkenin gerçek mutluluk ve bayındırlığına çalışmalıyız.”
YAHYA AKSOY