POSTACI GÜVERCİNLER

POSTACI GÜVERCİNLER YAHYA AKSOY
Nuh tufanı sonrasında dünyadan haber almak isteyen Nuh Peygamber, gemisinden iki güvercin kaldırır ve yollar. Bu iki güvercin ağızlarında zeytin dalları ile dönerler. Barış, iyilik ve sağlık habercisi olarak değerlendirilen kutsal zeytin ağacı o günden beri barışın sembolü,güvercinlerde barış elçileri olarak anılır ve tanınır oldular.
Kutsal sayılan tavus, güvercin ,kartal, şahin,simurg ve ebabil gibi bazı kuşlar , ülkelerin devlet armalarında yer almıştır. Minyatürlerde, karikatürlerde, türküler ve halk hikâyelerinde güvercin, barış, sevgi, mutluluk, güzellik, iyi habercisi olarak sembolleştirilir.
Karadeniz Bölgemizin sarp vadi yamaçlarında evler ve köyler arasında haberleşmelerde kuşların özel ve güzel bir yeri vardır. Coğrafi konuma en uygun,en kolay ve en ucuz haberleşme aracı ıslık ve güvercin ve şahin kuşlarını uçurmakla yapılır.
Posta taşıyan “Kara tren gecikir” güvercinler gecikmez ,uzakları yakınlaştıran kuşlar , hava taşımacılığına da ilham kaynağı oldular. Uçaklar ile kuşlar arasındaki paralellik bulunmaktadır. Şairlere, müzisyenlere,yazarlara, ressamlara,filozoflara, efsane kahramanlarına duygu ve düşünce yükleyen kuşların edebiyatımızda özel yerleri vardır…
Yaz döneminde kaldığım Bodrum-Güllük körfezine yakın Dörttepe Köyü’nde güvercinler sevgiyi, filamingolar dostluğu, balıklar sağlığı, begonviller barışı dört yana yayarlar.”Yedi cihanın ustası” diye takıldığın Dörttepeli Cihan Avcı’nın felsefe öğrencisi oğlu Çağdaş Avcı’da köyünde güvercinler için özel barınaklar yapmış, tatilini inşaatlara yardım ederek geçirmekte ve boş zamanlarında güvercinleriyle baş başa sohbet ederek dinlenmekte. 18 Ekim 2018 günü sabahında Dörttepe’ye 8 kilometre uzaklıkta Güllük sahiline getirdiği iki posta güvercininden birisi akşam üzeri eve dönmüş birisi dönmemiş.Kuşlar, develer, kediler, köpekler, atlar uzaklara da gitseler mutlaka evlerine dönerler dedim.Çağdaş şöyle dedi:” güvercinin birisini mutlaka şahin kapmıştır, yoksa dönerdi.”
Güvercinler, kuzular,atlar, develerle insanlar arasında karşılıklı konuşma ve anlaşmalar da yaşanmaktadır.Buna,Yozgat’a bağlı Aydıncık İlçesi Deveci Köyü’nde yıllar önce tanık oldum. Her canlı kendi diliyle konuşur,karşındakiyle diyalog kurar.Issız adada keçi ile işbirliği kuran Robenson’un öyküsü kitaplarda yerini almıştır.
Güvercinlerle ilgili pek cok efsane, söylence,öykü ve türkü bulunmaktadır. Tarihi bilgiler arasında bir yerden başka bir uzak yere haberci olarak mektup götürüp getiren güvercinlerin öyküsü halk kültürümüz içersinde özel bir yer tutar. Türkistan’dan Horasan’a ve Anadolu’ya kuş donunda uçarak gelen Hacı Bektaş Veli ve diğer erenlerin anlamlı öyküleri bilinmekte.
Hz.Peygamberimizin kendisine zarar vermek isteyenlerden kaçarak mağaraya saklandığı yerin kapısına ağ ören örümcek ile yuva yapan ve üzerinde oturan güvercinler kutsal bir görevi yerine getirirler…
Osmanlı yönetiminin son günlerinde Kahraman maraş, Adana-Kozan , Gazi antep bölgesinden Halep ve Şam’a sürgün edilen TürkmeN-Yörük beylerine, ayaklarına bağlanan mektupları götüren ve onlardan haber getiren postacı güvercinleri öykülerini Maraş’ın köklü ailelerinden Dr. Faruk Kadıoğlu’ndan dinlemiştim.
“Güvercinler atar takla…”Uçun kuşlar uçun sılaya doğru…” Kaleden kaleye şahin uçurdum…” diyen türkülerimiz ve “Üç turna kaldırdım Yozgat belinden…” diyerek başlayan “Turnalar” şiiri ile “Gökte uçan kuş mudur/Kanadı gümüş müdür…” manileri çok şey anlatır.
Keklik öten, kekik kokan Anadolu doğasına renk katan kuşlar yaşamla iç içedirler…
YAHYA AKSOY