Ateşkes mi ,ara mı?

Ateşkes mi ara mı?

Her ne kadar belki siz bu satırları okurken bile bu sorunun cevabı kendiliğinden verilecek olsa da ”Verilen 120 saat süre dolmak üzere” Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Barış Pınarı Operasyonu’na ara vereceğiz, bu bir ateşkes değil.” açıklaması hala tartışılmaya devam ediyor.Ateş kes mi yoksa Operasyona ara mı verildi sorusu henüz net cevabını almış değil. Oysa Saray da yapılan toplantının sonuçlarını değerlendiren ABD’li üst düzey yetkilisi, Çavuşoğlu’nun sözlerini Türkçe ve İngilizcedeki “anlamsal farklılıklara” bağlayarak , ara vermenin ateşkes anlamına geldiğini söyleyese de 13 madde olarak kamuoyuna duyurulan , “Anlaşma ortada.”

Maddeleri tek tek serinkanlı bir şekilde incelediğimizde YPG-PKK terör örgütünün 120 saat içinde güvenli bölgeden çekilmeleri halinde operasyonun biteceği bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dile getiriliyor ki bu Türkiye’ nin bu anlaşmada olmazsa olmaz maddesi olarak görülüyor.
Amerikan basınının Türkiye ve ABD arasında Suriye’nin kuzeydoğusu için varılan anlaşmaya ilişkin “Türkiye, her istediğini aldı” değerlendirmesinde bulunması ise acaba Amerika da istenmeyen adam konumunda bulunan Trump’ a bir gönderme mi yoksa gerçek anlamda istediğimizi aldık mı ?
İsrail basınındaysa sürecin “çözümden çok sorun yaratacağı” iddialarının dolaşması da kafaların karışmasına neden olabiliyor .
Türk dostu olarak lanse edilen daha sonra ise gerçek yüzünü gördüğümüz ABD li Senatör Graham ise , “Aslına bakılırsa kan dökmenin durması iyi haber. Ancak size şu sözü veriyorum: Bugün nasılsam, bundan 5 gün sonra da kendimi Türkiye’nin Suriye’den çıktığına ve Kürtleri terk etmeyeceğimize emin olmaya adayacağım. Ateşkese bir şans veriyorum. Bunun neticesinin barış olup olmayacağını bilmiyorum” demesi de göz ardı edilmeyecek gibi.
Yine de biz,Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın salı günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Soçi’de bir araya geleceği görüşmede ”Türkiye’nin planladığı tampon bölgenin” akıbetini beklemeyi daha uygun ve mantıklı bulduğumuzu belirterek yazımızı noktalayalım diyoruz.
Ender YOLDAR