”Aşıya umut bağlayıp,rehavete kapılmayın”

Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü, bir haftadır gündeme gelen corona virüsü aşı çalışmaları ile ilgili bir açıklama yaptı. DSÖ’nün Genel Sekreteri Ghebreyesus, “Bu haberler umut verici ama rehavete kapılmamalıyız” dedi.
Dünya çapında 55 milyondan fazla insana bulaşan ve 1.3 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan corona virüsüne karşı geliştirilen aşılarla ilgili haberleri değerlendiren Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri Tedros Adhanım Ghebreyesus sanal bir basın konferansı düzenledi.

Geçen hafta Pfizer ile BioNTech’in geliştirdiği Covid-19 aşısında yüzde 90’lara varan başarı elde edildiğinin açıklanmasının ardından dün de Moderna’nın aşısının yüzde 94.5 oranında etkili olduğunu duyurması ile ilgili konuşan Ghebreyesus, “Covid-19 aşısı üzerine çalışmalarda elde edilen sonuçlar cesaretlendirici. Covid-19 aşılarıyla ilgili umut verici haberler almaya devam ediyoruz. Fakat şu an rehavete kapılmanın zamanı değildir” dedi.

“ÜLKELER ATEŞLE OYNUYOR”

Covid-19 tespit edilen bir kişiyle temasta olduğu için iki haftalık karantinada bulunan Ghebreyesus, “Aşının gelecek aylarda geleceğine dair dikkatli bir iyimserliğim var” dedi. Aşının kitlelere yayılmasına çok zaman olduğunu söyleyen Ghebreyesus, “Dünyanın birçok bölgesinde vaka ve ölüm sayıları artıyor. Virüse karşı önlem almayan ülkeler ateşle oynuyor” ifadesini kullandı.

Özellikle Avrupa ve Amerika kıtasında sağlık çalışanları üzerinde ve sağlık sistemi üzerinde çok büyük baskı olduğunu söyleyen Ghebreyesus, “Ekonomiyi canlandırmanın en hızlı yolu virüsü yenmektir” dedi.

DSÖ SALGINININ KÖKENİNİ ARAŞTIRMAYA BAŞLIYOR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 salgının kökenini araştırmak için harekete geçti. DSÖ yetkililerinin salgını araştırmak için Çin’in Wuhan kentinden başlayarak, dünya geneline kapsayan bir araştırma yapacağını duyurdu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin’deki araştırmacıların da dâhil olduğu ekiple ilk sanal toplantısını, 30 Ekim’de yaptı, ön bulguları gözden geçirip protokolünü oluşturdu.

Buna göre uluslararası araştırmacılar, Wuhan’a Çinli araştırmacıların elde edeceği sonuçları inceledikten sonra gidecek. Virüsün yarasalardan bulaştığı düşünülse de insanlara nasıl sıçradığı meçhul. Misyon bu sebeple tilkiler, rakunlar ve sika geyiği de dâhil pazarlardaki yabani ve çiftlik hayvanlarını araştıracak, kedi ve vizon gibi virüse hassas hayvanları listeleyecek.

Misyonun 5 Kasım raporuna göre, ilk araştırmalar donmuş hayvan karkaslarını örnekledi, ancak hiçbirinde SARS-CoV-2 bulamadı. Kanalizasyondan alınan çoğu numunede ise virüs çıktı. Ekip, virüsün gerçekte ilk olarak ne zaman bulaştığını ise hastane kayıtlarından bulmaya çalışacak.
Kaynak:Sözcü