Yargı, Keçiören’de orman alanının yapılaştırılmasına izin vermedi

Yargı, Keçiören’de orman alanının yapılaştırılmasına izin vermedi

Ankara 12. İdare Mahkemesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı dava sonucu Keçiören’de orman alanının kamu yararına aykırı şekilde yapılaştırılmasına ve eğitim alanına dönüştürülmesine izin vermedi.
Ankara 12. İdare Mahkemesi, Keçiören İlçesi, Kafkas Mahallesi, 1827 ada 1,2, ve 3 parsel ile 1828 ada, 1 parsel sayılı taşınmazları kapsayan alanda yapılan ve 03.03.2020 tarihli, 136 sayılı Keçiören Belediye Meclisi kararı ile uygun görülen 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliğinin onaylanmasına dair 08.09.2020 tarihli, 1030 sayılı Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi kararının ve dayanağı 11.10.2019 tarihli, 1392 sayılı Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli nazım imar plan değişikliğinin iptali davasında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, kararı değerlendirerek,
‘’Yargı, kararında pandemi de büyük ihtiyaç duyduğumuz yeşil alanların ve orman alanlarının önemine dikkat çekmiştir. Ankara’daki rant odaklı plan değişiklikleri nedeniyle yeşil alanların birçoğu kaybedilmiştir. Keçiören’deki bu orman alanında yapılaşmayı getirecek eğitim alanı plan değişikliği kamu yararına aykırıdır. Yargı bilirkişi raporunu esas alarak kamu yararını gözetmiştir” dedi.

Telafisi imkansız zararlara neden olur
Candan, mahkeme gerekçesinde yer alan “Dava dosyasında yer alan bilgi ve belgeler ve bilirkişi raporu birlikte değerlendirildiğinde, 1/25.000 ölçekli nazım imar planında ”Ağaçlandırılacak Alan -Orman Alanı” olarak fonksiyonlandırılan taşınmazların dava konusu imar plan değişiklikleriyle eğitim alanına dönüştürülerek E-1.00, Hmax-5 kat yapılaşma koşulu belirlenmesinin 1/25.000 ölçekli nazım imar planına aykırılık oluşturduğu, ayrıca mevcut yeşil alanların yok edilmesine ve orman alanlarının azaltılmasına sebep olacağı, orman alanının eğitim alanına dönüştürülmesinde kamu yararı ve zaruret halinin bulunmadığı hususları dikkate alındığında, dava konusu 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ile bu değişikliğe dayalı olarak yapılan 1/1000 ölçekli nazım imar planı değişikliğini onaylayan meclis kararlarında şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına ve hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Öte yandan, dava konusu imar plan değişiklikleri uyarınca yapılacak uygulamaların telafisi güç veya imkansız zararlara sebebiyet verebileceği de açıktır” ifadelerine dikkat çekti.
Candan, “Yargı kamu yararına aykırı plan değişikliğinin yürütmesini durdurarak orman alanının yapılaştırılmasına izin vermemiştir. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak bilim ve teknikten aldığımız güçle orman alanlarımızı ve yeşil alanlarımızı korumaya devam edeceğiz” dedi.