Sanatçıların ve emekçilerin sorunları TBMM ye taşındı

Çorum Milletvekili Tufan Köse, Pandemi döneminde kültür sanat alanında sıkıntı yaşayan tüm sanatçıların ve emekçilerin sorunları hakkında Kültür ve Turizm Bakanı’na verdiği soru önergesinin ardından şimdide bu sorunların  araştırılıp çözülmes için Meclis Araştırma önergesi verdi.

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından birçok sektör gibi, kültür sanat sektörü de en fazla etkilenen alanlardan olmuştur. Zorunlu karantina şartlarından dolayı ve bu sürecin ne zaman biteceğine yönelik yaşanan belirsizlik, toplumun her kesimini etkisi altına almıştır.

Tiyatrodan, sinemaya, müzikten, sahne sanatlarına kadar, kültür sanat sektöründe üretim yapan, çalışan her kesim iflasın eşiğine gelmiş, kiralarını ödeyemez durumda, hem maddi, hem de manevi bir buhranın eşiğine itilmişlerdir.

Dünyanın birçok yerinde hükümetler öncelikle sanata ve sanatçıya yönelik ekonomik teşvik ve destek paketleri açıklamışlardır. Ancak ülkemizde durum maalesef böyle değildir. Pandemi de, sanatçılar bulundukları karantina şartlarında yaşadıkları ekonomik sıkıntı, belirsizlik ve kısıtlamalar içinde sanatsal üretimlerini devam ettirmeyi beklemektedirler. Son olarak 31 Mayıs 2021 tarihinde açıklanan kademeli normalleşme sürecinin içine dahil edilmediklerinden dolayı da tepkilerini yükseltmişlerdir. Ancak küresel düzeyde yaşanan bu salgın da, insanlarımızı en büyük birleştirici ve iyileştirici güç sanat ve kültür olmalıydı. Ekonomik ve sosyal olarak büyük sıkıntılar yaşayan ülkemiz, sanata her zamankinden daha çok ihtiyaç duymaktadır.

Dünyanın her yerinde sanat aracılığıyla dayanışma sağlanırken, ülkemizde bu sektörde çalışan tüm emekçilerimiz küstürülmüş, yalnız bırakılmıştır. Sanatçılarımız her koşulda üretime devam etmek istemektedirler. Fakat salgın sürecinde özellikle ülkemizde, yeterli destek ve koşulların sağlanamaması sebebiyle bu sektörde de işsizlik artmış, sarsıcı ekonomik kayıplar yaşayan, birçok müzisyenin hayatına son verdiği de basına yansımıştır.

‘Pandemi sona erse bile etkisi bir süre daha devam edecek’ diyen yetkililer, bu nedenle kültür sanat alanında faaliyet yürüten tüm kesimlerin ekonomik sorunlarına acilen çözüm önerileri getirilmesi gerektiğini vurgulamaktadırlar.

Güvencesiz çalışma koşulları, ekonomik kaygıların sanatsal üretimin önüne geçilmesini engellemek temel hedef olmalıdır. Sanatın ve sanatçının desteklenmesi, endişe ve belirsizliklerin giderilmesi, bu tür kriz zamanlarında onlara yönelik ne gibi tedbirler alınması gerektiği tespit edilmelidir.

Pandemi sürecinde, toplumsal birliği ve beraberliği sağlayan, umut aşılayan sanatçılarımızı, kurumlarımızı desteklemek, kültür ve sanat hayatının devamlılığını sağlamak, güvence altına almak ivedi önemdedir. Kapsamlı ve uzun vadede tüm sektör çalışanlarının sorunlarının tespiti ve çözümleri için  Anayasa’nın 98, TBMM İç Tüzüğü’nün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz. 02.06.2021