ASRIN FELAKETİ

Ender YOLDAR

Türkiye son bir asrın en büyük deprem felaketini yaşıyor. Başta Kahramanmaraş olmak üzere 10 ilde etkili olan 7.7 ve 7,6’lık iki büyük depremde  4 bine yakın  vatandaşımızın hayatını kaybetmesi ve 20 binden fazla vatandaşımızın da  yaralanması hepimizi çok büyük ölçüde üzmüştür.

Ülkede 7 günlük yas ilan edilmesi ve deprem bölgesini kapsayan 10 İl de  Olağanüstü Hal ilan edilmesi olayın vehametini ve büyüklüğünü  göstermektedir.

5 binden fazla binanın yıkıldığı deprem bölgesi için Türkiye büyük bir seferberlik içinde arama kurtarma ve yardım çalışmalarına devam ediyor.

Uzmanlar bu depremi ,Erzincan depreminden sonra ülkemizin son 1 asırda gördüğü en büyük deprem felaketi olarak yorumluyor.
Depremin 10 ilimizi doğrudan etkilemiş olması , illerimizin birbirine yakın olması, bazı yolların çökmesi sonucunda yaşanılan sıkışıklık…ve Yaşadığımız sürecin son 1 asırda yaşanılan  en büyük felaket olarak adlandırılıyor

Bu depremin doğrudan 13.5 milyon vatandaşımızı etkilemiş olması 7.7 şiddetindeki  İlk büyük depremden sonra bazı binalar yorulmuş olması sonucu , ikinci büyük depremle birlikte yorulan ve hasarlı binaların da yıkılma durumunda kalması dünyada bile büyük bir şaşkınlıkla karşılanıyor.

Tabi buradaki depremin özelinde baktığımızda  suçlayabileceğimiz çok sayıda örneklerinde yaşanmış olması acımızı daha da derinleştiriyor.

Ama bu gün için bunları burada tartışmanın kimseye bir yararı olmayacağı da ayrı bir gerçektir.

Elbette bunlar günü geldiğinde mutlaka masaya yatırılacak ve sorumlulardan da kesinlikle hesap sorulacaktır.Bundan da kimsenin kuşku duymaması gerekir.

Öte yandan vatandaşlarımızında  zorunlu olmadıkça   D-400 karayolunda trafiğe çıkmaması, görev yerlerine ulaşmaya çalışan  yardım ekiplerimize  kolaylık sağlamaları açısından oldukça önemli bir görevdir.

Çok sayıda vatandaşımız afet( deprem) bölgelerine hala yetkililerin ulaşamamasından şikayet etmektedirler.Bu bölgelere yardım süreci  acil olarak  hızlandırılmalıdır.

.

 

5 binden fazla binanın yıkıldığı deprem bölgesin için Türkiye büyük bir seferberlik içinde arama kurtarma ve yardım çalışmalarına devam ediyor.

Çok büyük geçmiş olsun Türkiyem ….