Hayat pahalılığı Müzisyenleri de vurdu

Ekonomik tablo müzisyenlerin para kazanmasını güçleştiriyor

Her geçen gün gelen zam haberleri müzisyenleri de etkiledi. Anadolu Müzik Kültürleri Derneği Başkanı Cenk Güray, müzik sektöründeki art arda gelen zamların etkilerini açıklarken, “Ekonomik durum, sanatımızı icra ederek gelir elde etmemizi engelliyor” dedi.

Sağlıktan gıdaya, ulaşımdan eğlenceye kadar birçok alanda ardı ardına gelen zamlar, müzik sektöründe de etkisini hissettirmeye devam ediyor. Artan bilet fiyatları yüzünden insanlar konserler gibi kültür sanat etkinliklerine daha az bütçe ayırmaya başladı.

Elips Haber’den Betül Vural’a konuşan Anadolu Müzik Kültürleri Derneği Başkanı Cenk Güray, zamların müzik sektöründeki olumsuz etkilerini değerlendirdi.

Müzik sektöründe güvencesiz çalışan müzisyen sayısının her geçen gün arttığını dile getiren Güray, genellikle müzik yapılan ortamlarda serbest ve kısa süreli görevlerle çalışan müzisyenlere bazı durumlarda sigorta yapılmadığına dikkat çekti.

Müzik ekipmanlarına gelen zamların da müzisyenlerin verimini olumsuz etkilediğine işaret eden Güray, “Hem müzik aletlerine hem de çalgıların önemli ekipmanlarına gelen zamlar, bu malzemelerin erişilebilirliğini zorlaştırarak müzisyenlerin kaliteli ve üst düzey müzik yapmasını engelliyor” dedi.

“Ekonomik şartlardaki daralma sektöre ayrılan parayı azaltıyor” diyen Güray, bu durumu şöyle açıkladı: “Müzik sektörü sanat alanı olmasına rağmen eğlence sektörünün içinde sayılıyor. İnsanlar, birincil derecede ihtiyaçlarını gidermeye çalışırken eğlence sektörüne ve dolayısıyla müzik sektörüne ayırdıkları para azalıyor. Konser bilet satışı, müzik icra edilen mekanlara ziyaret gibi faaliyetler duruyor. İnsanların banttan yayın yapılan bir ortama gitmeleri de telif açısından müzisyenlerin elde ettiği ücretleri düşürebiliyor.”

Pandemi döneminde müzik sektörünün yaşadığı zorluklara da değinen Güray, kısıtlamaların büyük ölçüde kalktığını ancak ekonomik şartların müzisyenleri hala zor bir süreçle karşı karşıya bıraktığını belirtti. Şartların pandemi dönemindeki kadar kötü olmadığını vurgulayan Güray, “Bütçeler daralsa da, katılım azalsa da en azından müzik yapma noktasında sağlık açıdan kısıtlayıcı bir durum yok. Ama ekonomik tablo sanatımızı icra ederek para kazanmamızı engelliyor” diye konuştu.

Kaynak: https://www.elipshaber