AB’ den Erdoğan’a yanıt:Tehditlerden vazgeçin

Vize muafiyeti sürecinde Terörle Mücadele Yasası bağlamında yaşanan tıkanıklığın gerginleştirdiği Ankara-Brüksel hattında karşılıklı mesajlar da yoğunlaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konudaki son açıklamalarına Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’den yanıt geldi. G7 Zirvesi için Japonya’da bulunan Juncker, “Tehditlerden vazgeçilmesi gerektiği” mesajı verdi.

Türkiye ile AB arasında varılan anlaşmanın etki yaratacağına güvendiğini, daha şimdiden etki yarattığını söyleyen Juncker, “Tehditler kullanabileceğiniz en iyi diplomatik araç değil dolayısıyla bazıları bunları kullanmayı bırakmalı çünkü herhangi bir etki yaratmayacak” dedi. Erdoğan, Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi’nin kapanışında düzenlenen basın toplantısında, vize muafiyeti konusunda, “Görüşmelerde netice alındı, alındı. Alınmadığı takdirde kusura bakmasınlar. Türkiye Cumhuriyeti’nin parlamentosundan ‘Geri Kabul Anlaşması’nın uygulama sürecine yönelik karar, yasa çıkmaz” demişti.

‘KRİTERLERİ SADECE AB EMPOZE ETMEDİ’

Erdoğan’ın, “Bize ikide bir kriter dayatıp durmasınlar burası Türkiye” yönündeki sözlerine de cevap veren Juncker, “Türk ortağımızla 72 kriteri müzakere ettik. Sadece AB’nin empoze ettiği kriterler söz konusu değil, iki taraf arasında yapılmış bir müzakereydi” ifadelerini kullandı. Vize muafiyeti için gerekli olan 72 kriterden beşinin eksik olduğunu bunlardan iki tanesinin de geçtiğimiz günlerde karşılandığını söyleyen Juncker, Türkiye’nin terörle mücadele mevzuatı konusundaki taahhütlerine bağlı kalmasını umduklarını belirtti.