Başkent’in simgesi Atatürk anıtı kimsesiz mi?

Ulus Atatürk Anıtı’nın bakımında kurumlar sorumluluğu birbirine atıyor

Başkent’in simgesi Atatürk anıtı kimsesiz mi?

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, çevresi kuş pislikleri, çöplerle, ekmek kırıntıları ve plastik su kaplarıyla çevrili Ulus Atatürk Anıtı’nın bakım, onarım ve güvenliğinden sorumlu kurumlara resmi yazı ile anıtın bakımının yapılması için başvurmuştu. Büyükşehir Belediyesi ve Koruma Kurulu’ndan gelen yazılarla kurumlar anıtın bakım ve sorumluluğunu birbirlerinin üstüne attı. Mimarlar odası Ankara Şubesi “Başkent’in simgesine yönelik bu büyük duyarsızlığı kınıyoruz. Ülke koşullarının var olma nedenini tasvirleyen bir sanat ve tarih abidesine olan yaklaşım kabul edilemez. Başkent’in simgesi Atatürk anıtı kimsesiz mi? Herkes görevini yapacak” dedi

Vurdumduymazlığın aymazlığı

Ulus Atatürk Anıtı ve çevresinin kuş pislikleri, plastik su kapları ekmek kırıntıları ve çöplerle çevrili olduğunu belirterek, bakım ve onarımdan sorumlu kurumları göreve davet eden ve bu konuda resmi yazılar yazan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kurumların bu konudaki sorumluğu birbirine attığını ve çözüm üretmediğini bildirdi.

Başkent’in simgelerinden olan ve yüksek sanat değeri taşıyan Ulus Atatürk Anıtı’nın korunmasına ve bakımına ilişkin duyarsızlığa tepki göstererek konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Atatürk anıtının bakımının kurumlar arasında top çevirme gibi birbirlerinin üzerine atılması, bürokrasideki vurdumduymazlığın geldiği noktadır. Bu aymazlıktır. Gerekli önlem ve tedbirler acilen alınmalıdır. Bakım, onarım ve güvenliğinden sorumlu olan kurumların görevlerini yapmamaları ile ülke koşullarının var olma nedenini tasvirleyen bir sanat ve tarih abidesine olan yaklaşım kabul edilemez. Anıtın bakımı yapılmazsa, sorumlular hakkında görevi kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulunuruz” dedi.
tezcan-karakus-candan-jpg

Kurumlar sorumluluğu birbirine atıyor

Candan şöyle devam etti:

“ Kültür Turizm Bakanlığı, Kültür Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Daire Başkanlığı’na resmi yazı yazarak, gerekli önlem ve tedbirlerin alınmasını, kusur ve eksikli tutum gösterenler hakkında yasal işlem tesisi edilmesini talep ettik. Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı gönderdiği resmi yazıda Ulus Atatürk Anıtı’nın mülkiyetinin maliye hazinesine ait olduğu, gerekli işlemlerin yapılması için maliye hazinesi ile aralarında protokol bulunmadığı bu nedenle Ulus Atatürk Anıtı’nın bakım ve onarım ve temizleme işlemlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılması gerektiğini söylüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ise gönderdiği resmi yazıda, Atatürk Anıtı’nın temizliğine ilişkin Ankara 2 numaralı kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 03.02.2014 tarih ve 762 sayılı kararı ile “… Ankara ili Altındağ ilçesi kentsel SİT alanında yer alan tescilli Atatürk Anıtı’nın temizliğinin yetki ve sorumluluğu bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nce ilgili müze müdürlüğünün tespit edeceği yöntem ve malzemelerle ve Müze Müdürlüğü uzmanları denetiminde yapılmasının uygun olduğuna’ karar verilmiştir. Söz konusu Kurul kararı doğrultusunda iş ve işlemlerin yapılması gerektiğini belirtiyor.”

Anıtın bakımını yapamıyorsanız, işgal ettiğiniz koltukları derhal terk ediniz.

Candan, bakım, onarım ve güvenliğinden sorumlu olan kurumların bu anlamda göstermiş olduğu duyarsızlığa tepki göstererek, Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, kurumlara görevlerini hatırlatmamız gerekiyorsa hatırlatmaya devam edeceğiz. Anıtın bakımı için sorumluluğu birbirine atan kurumlar ne yaptıklarının farkında mı? Bu ülkenin kurucusunun, tescilli anıtını temizleme sorumluluğundan nasıl kaçıyorsunuz?. Atatürk anıtı halkın katkılarıyla yapılmıştır. Anıtın bakımını yapamıyorsanız, işgal ettiğiniz koltukları derhal terk ediniz diyerek Cumhuriyet değerlerine ve onun yapılı çevredeki simgesel yapılarına ve anıtlara sahip çıkmaya devam edeceklerini söyledi.

Konunun takipçisi olacaklarını vurgulayan Candan, tarihçesi ile bir belge niteliği de taşıyan anıta da dair şu bilgileri verdi:

“Kurumunuzca da bilindiği üzere halkın maddi katkılarıyla yaptırılmış, anıtın yaptırılması için tüm yurt çapında bir kampanya başlatılmış ve kampanya dahilinde açılan yarışmayı yürütmek üzere bir yurttaş komitesi kurulmuştur. Yarışma sonucunda Avusturyalı heykeltraş Heinrich Krippel’in projesi kabul edilmiş ve yapımına başlanılmıştır. Heykel 24 Kasım 1927 tarihinde yapılan bir törenle açılmış olması ile taşıdığı belde değerinin yan ısıra anıtın sanatsal özelliklerine bakıldığında ise; heykel grubu olarak tasarlanmış ve tamamlanmış olması ile de yüksek sanat değeri taşımaktadır. Ayrıca esas vurgulayıcı olan, halkın Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği birlik beraberlik sonucu ortaya çıkan başarının temsiliyetindeki yüksek anlatım ifadesidir.”