”Türkiye Cumhuriyeti’nin onuruyla, oynattılar”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın

Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine değinen Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın Suudi Arabistan’da tutuklanan 18 kişinin yargılanmasının İstanbul’da yapılması yolundaki çağrısına tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu, “Cinayeti işledikleri düşünülen 15 kişilik timden 13 kişi kalkan jetlerle Suudi Arabistan’a gittiler. Katiller herkesin gözünün önünde Türkiye’den ayrıldı” dedi.

CHP liderinin açıklamalarından satır başları şöyle:

“* Bugün diyor ki; ‘Cinayet Türkiye’de işlendi İstanbul’da yargılansınlar.‘ Beyefendi onlar senin gözünün önünde ve senin himayende yurt dışına çıktılar.

* Neden ve hangi gerekçeyle arama için 10 gün beklendi? İkinci soru, konsolosun konutunda da arama yapıldı. Ne zaman? 16 Ekim’de. Şu garip işe bakın. Ayın 16’sında konsolos elini kolunu sallayarak gidiyor. Konsolos giderken neden müdahale edilmedi? Dokunulmazlığı var diyorlar, hikaye, dokunulmazlığı yok. Viyana Sözleşmesi’nin 41’inci maddesinde açık hüküm var. Bir cinayet işlenmiş. Bundan daha ağır suç olur mu? Kimden izin alıp gitti. Hangi gerekçeyle gitti? Üfürmek kolay, ‘Asarız, keseriz’ demek kolay. Ülkeyi haysiyet içinde yöneteceksin. Türkiye’nin itibar ve onurunu koruyarak yöneteceksin.

* Kral, ‘Arama yapılabilir’ diye açıklama yaptı. Birinci soru Erdoğan’a; neden beş gün beklediniz? Siz aramayı 10 gün sonra yapıyorsunuz. Neden 10 gün beklendi?

* Kaşıkçı’yı öldürmek amacıyla ekip geliyor, konsolosluğa yerleştiriliyor. Öldürülüyor. Dünya medyasına yansıyor. Ne oluyor arkasından? Öldürenlerin tamamı, elini kolunu sallayarak Türkiye’den ayrılıyor. 15 kişilik timden 13 kişi, 18:30 ve 22:45 saatlerinde kalkan özel jetlerle, 2 kişi ise tarifeli uçakla gitti deniyor. Katiller herkesin gözünün önünde, uçağa binerek Türkiye’den ayrılıyor.

* Özel bilgileri bilip gönderiyorlarsa cinayetin ortağıdırlar. Sorduğum sorulara cevap istiyorum. İşin ucunda para olunca bütün bunlar oluyor mu acaba? Para yüzünden serbest bıraktılar. Para gelirse biz idare edeceğiz diye. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin onuruyla, şerefiyle, haysiyetiyle oynamaktır.”