THK Tarım Bakanını yalanladı:Uçaklarımız SAĞLAM

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, İzmir Karabağlar’daki yangının söndürülmesiyle ilgili açıklamasında, Türk Hava Kurumu’nun (THK) elindeki gece de uçuş yapabilen dev yangın söndürme uçaklarının kullanılmaması hakkında söylediği, “THK’nın uçaklarının üçü arızalı, üçünün de motoru simsiyah, yağ akıtıyor. Orman personelimiz bu uçaklara binmek istemiyor, çünkü emniyetli bulmuyor. 1960 küsur model uçaklar” açıklamasını, THK’dan ismi açıklanmayan bir yetkili, yalanladı.

THK’nın CL-215 tipi dev yangın söndürme uçağı, tatbikatta. Fotoğraf: Kokpit Aero
Bianet’in ulaştığı yetkili, ellerinde altı tane CL-215 tipi yangın söndürme uçağı olduğunu fakat bakanlığın söz konusu ihaleyi kendilerine vermediği için bu uçakları şu anda kullanamadıklarını ve atıl şekilde bekletildiğini söyledi.

Bianet’in, THK’da Bakan Pakdemirli’nin belirttiği gibi ‘arızalı uçak’ olup olmadığı sorusuna karşılık yetkili, kurumun ‘THK Teknik’ (THK Teknik Uçak Bakım Hizmetleri A.Ş.) adında bir şirketinin olduğunu ve bu şirketin, kurumun teknik işlerinin yapımı ve bakımı için oluşturulduğunu söyledi.

Haberde, söz konusu yetkilinin iddiaları komik olarak değerlendirdiği belirtilerek, şu sözlerine yer verildi: “Bizim kendi uçaklarımızı tamir edebilme yetimiz var. Zaten Isparta’da ve birkaç yerde daha askeriyenin uçaklarının bakımını biz yapıyoruz.”

95 yıllık deneyimli bir kurum olduklarını dile getiren yetkili, bakanlığın ihaleyi neden başka bir firmaya verdiğini bilmediğini ifade ederek şöyle dedi: “Sözleşmemiz her sene yenileniyordu. Bu sene yetersiz olduğumuz iddia edilerek yenilenmedi. İhaleyi başka bir firmaya verdiler ama o firmanın elinde yangın söndürme uçağı yok.

Muğla’nın Dalaman ve Fethiye ilçelerinde Temmuz ayında 400 hektar ormanlık alanı yanarken tartışmalar başladı. Bakanlıkla iletişime geçtik, uçaklarımızı hazırladık. Ücretsiz bir şekilde yardım edebileceğimizi, bu ormanların Türkiye’nin milli serveti olduğunu söyledik. Ama bize yardıma gerek olmadığını söylediler. Yetkililer bizden yardım isteseydi yardım etmeye hazırdık.

THK’nun amacı zaten Türk havacılığını geliştirmek. Sportif havacılıktan yangın söndürmeye, hava ambülansından akademik ve pilotaj eğitimlerine, uçak imalatından uçak bakım ve modernizasyonuna kadar birçok alanda çalışma yapıyoruz.

95 yıllık bir kurumun isminin medyada kötü lanse edilmesi açıkçası bizim ağırımıza gidiyor. İnsanlar yaşananlardan haberi olmadıkları için bizi suçluyor. Ama kurum bunun üstesinden gelecektir.

Helikopterler bir buçuk ton su taşıyabiliyor ve uçaklardan üç kat daha yavaşlar. Umudumuz odur ki bu yanlıştan dönülür ve biz tekrar ülkemize, dünyayı ayakta tutan bu ormanlara tekrar hizmet ederiz.”