”GENÇLİK LİDERLİĞİ SERTİFİKASI” TORPİLİN DİĞER ADI”

“GENÇLİK LİDERLİĞİ SERTİFİKASI” TORPİLİN DİĞER ADI

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın personel alımı için yayınladığı duyuruda, “Gençlik Liderliği sertifikası, dini, geleneksel değerlere bağlılık, sivil toplum kuruluşlarında gönüllü çalışmalara katılım” kriterlerini TBMM’ye sunduğu yazılı soru önergesi ile; Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na sordu.

GENÇLİK ÇALIŞANI POZİSYONUNDA İSTİHDAM EDİLECEK 500 KİŞİ İÇİN, İSTENEN ÖZEL ŞARTLARIN ARASINDA, “GENÇLİK LİDERLİĞİ SERTİFİKASINA SAHİP OLMAK” BULUNUYOR.

CHP’li Hakverdi, konu hakkında yaptığı açıklamada “27.12.2021 tarihinde, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından ve bakanlığın internet sitesinden, 2022 yılında 373 spor uzmanı, 50 psikolog, 500 gençlik çalışanı ve 652 yurt yönetim personeli alacağı duyurusu yayınlanmıştır. Gençlik çalışanı pozisyonunda istihdam edilecek 500 kişi için, istenen özel şartların arasında, “Gençlik Liderliği sertifikasına sahip olmak” bulunuyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın il ve ilçe merkezleri tarafından verilen bu sertifikanın, AKP referansları üzerinden verildiği iddia edilmektedir.” dedi.

ÖĞRENCİLERİN BURS VE YURT BAŞVURULARINDA DA GENÇLİK MERKEZİ ÜYELİĞİ” SORULMAKTAYDI

Hakverdi, “Daha önce öğrencilerin e-Devlet üzerinden yaptıkları burs ve yurt başvuru sayfalarında “Gençlik Merkezi Üyeliği” sorulmaktaydı. Gençlik Merkezinin, AKP Gençlik Kolları gibi faaliyet yürüttüğü, kamuoyu tarafından bilinmektedir. Öğrenim sürecinde ayrıcalık sağlanan bu kişilere, verilen sertifikalarla çalışma hayatlarına başlarken de ayrıcalık sağlanması, torpilin, liyakatsizliğin, devlet içerisinde siyasal kadrolaşmanın ve yaşanan çürümenin açık bir göstergesidir.” ifadelerini kullandı.

MÜLAKATIN 50 PUANLIK KISMI, MESLEKİ ALAN BİLGİSİ DIŞINDAKİ SORULARDAN OLUŞUYOR

Hakverdi, açıklamalarının devamında “Gençlik Liderliği sertifikası ile adrese teslim işe alımlar yapılarak, liyakat ve yetenek sahibi gençlerimizin hakları gasp edilmektedir. Öte yandan yapılacak olan mülakatlarda görevin gerektirdiği mesleki alan bilgisi içerisinde, dini, geleneksel değerlere bağlılık, sivil toplum kuruluşlarında gönüllü çalışmalara katılım aranmaktadır. Bu durum 100 puanlık mülakat değerlendirmesinin, 50 puanlık kısmını oluşturmaktadır. Din ve vicdan özgürlüğü anayasamızca güvence altına alınmışken, kamu personeli alımlarında, geleneksel dini değerlere bağlılık aranması, laik devlet hukukuna aykırıdır. Şunu da unutmamak gerekir ki, diyanete değil, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na personel alımı yapılmaktadır.” dedi.

TÜRGEV, TÜGVA VE ENSAR GİBİ YANDAŞ VAKIFLARA İMTİYAZ SAĞLANMAKTA VE BU ŞEKİLDE DEVLET İÇERİSİNE, LİYAKATSİZ SİYASAL KADROLAR YERLEŞTİRİLMEKTEDİR

Son olarak Hakverdi, “Mülakatlarda aranan, “Sivil Toplum Kuruluşlarında (STK) Gönüllü Çalışmalara Katılım” kriteriyle, TÜRGEV, TÜGVA ve ENSAR gibi yandaş vakıflara imtiyaz sağlanmakta ve bu şekilde devlet içerisine, liyakatsiz siyasal kadrolar yerleştrilmektedir. Niteliği düşüren ve devlette çürümeye neden olan bu koşullar, liyakat sahibi gençlerimizin hakkını gasp ettiği gibi; anayasamızın eşitlik ilkesine, hukuka ve vicdana aykırıdır.” ifadelerini kaydetti.

Hakverdi, soru önergesinde Bakan Kasapoğlu’na şu soruları yöneltti

  1. 1- 500 gençlik çalışanı alımı için, istenen özel şartlardan biri olan “Gençlik Liderliği sertifikası” kimlere, hangi kriterler doğrultusunda verilmiştir? Bu sertifika verilirken, AKP’den gelen referanslar etkili olmuş mudur?
  2. Gençlik Liderliği sertifikası ne zamandan beri verilmektedir? Türkiye’ de bu sertifikaya sahip kaç kişi bulunmaktadır?
  3. Anayasamızın laiklik ilkesi ile bağdaşmayan ve görevin gerektirdiği mesleki alan bilgisi içerisinde yer almayan, “geleneksel dini değerlere bağlılık” kriteri, görevin gerektirdiği mesleki alan bilgisi içerisinde, hangi gerekçe ile yer almaktadır?
  4. TÜGVA, TÜRGEV ve ENSAR gibi iktidara yakınlığı ile bilinen yandaş vakıflara imtiyaz sağlayacak olan sivil toplum kuruluşlarında, gönüllü olarak çalışmış olma kriteri, görevin gerektirdiği mesleki alan bilgisi içerisinde, hangi gerekçe ile yer almaktadır?