Kurbanı usulüne uygun kesmeyene 3.897 TL ceza

Dini kuralların gerektirdiği özel şartlar dikkate alınarak, hayvanı
korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara
uyularak ve usulüne uygun olarak, bir anda yapılması gerekiyor…

Kurbanı usulüne uygun ve hijyenik
kesmeyenlere,3.897 TL ceza verilecek…

Haber:Halim UTLU
İnsani ve dini bakımdan uygun olmayan hallerde, kurbanların acı çekmelerine sebep olunmadan,dini kuralların gerektirdiği özel şartlar dikkate alınarak, hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak, bir anda yapılması gerekiyor.
Aksi halde, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu uyarınca,hayvan başına 3 bin 897 TL idari para cezası uygulanacak.
Kurbanların Kurban Komisyonlarınca belirlenen yerlerde, hijyen ve çevre kirliliğine mahal vermeden kesilmesi ve ormanlarımızın yangınlara karşı çok daha hassas olduğu bu dönemde, yangınlara karşı dikkatli olunması konusunda bugün bir bilgilendirme yapan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, vatandaşlarımızın kurbanlarını komisyonlar tarafından belirlenen yerlerde kesmesi gerektiğinin çok önemli olduğunu belirtti.

Veterinerler, teknik, hijyen ve hayvan sağlığı hususunda yardımcı olacak

“Kesim yerlerinde Kurban Bayramı süresince görevlendirdiğimiz veteriner hekimlerimiz, dini vecibelerini yerine getiren vatandaşlarımıza hem teknik, hem de hijyen ve hayvan sağlığı hususlarında yardımcı olacaklar. Vatandaşlarımız da bu yerler dışında kurbanlarını keserek, hijyen ve çevre kirliliğine mahal vermemeliler…
Hayvanları vahşi şekillerde yakalayıp, uygunsuz gereç ve şartlarda kesim yaparak, insani ve dini bakımdan, uygun olmayan hallerle, hayvanların gereksiz yere acı çekmelerine sebep olunmamalı… ” ifadelerini kullanan
Bakan Pakdemirli, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda, hayvanların kesilmesi; dini kuralların gerektirdiği özel şartlar dikkate alınarak, hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik ve usulüne uygun olarak bir anda yapılmasının altını çizdi.

Bölge ve il şube müdürlüklerine talimatlar verildi

Bakan Pakdemirli yasada,hayvan kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması hususunda hüküm bulunduğuna işaret ederek,açıklamasını şöyle tamamladı; “Hükme aykırı hareket edenlere hayvan başına 1.552 TL idari para cezası uygulanacak.
Yine yayınlanan Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmeliğe aykırı hareket edenlere de, 5199 sayılı kanunun gereği olarak, hayvan başına 3.897 TL idari para cezası uygulanacak. 2019 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ çerçevesinde Bölge Müdürlükleri ve İl Şube Müdürlüklerine tedbirlerin alınması için talimatlar verildi…”

Mangal ateşi, mutlaka ve dağılmadan, çok dikkatli söndürülmeli

Orman yangınlarının son zamanlarda arttığını,bayram süresince de ülke genelinde havaların sıcak ve dolayısıyla yangınlar açısından riskli olacağını belirten Bakan Pakdemirli, vatandaşlarımızın orman içlerinde ve kenarlarında yangınlara karşı çok dikkatli olmalarını istedi.
Özellikle mangal ateşinin muhakkak ve etrafa dağılmadan, çok dikkatli söndürmelerini ve orman içlerinde ateş yakmamalarını rica etti. Vatandaşlarımızın tüm tedbirlerin alındığı mesirelik alanlarda ve piknik yapmaya izin verilen ve korunan alanlarda pikniklerini yapabileceğini belirten Bakan, bir anlık dalgınlıkla, ormana sıçrayacak bir kıvılcımın, sonuçlarının çok ağır olabileceğini bir kez daha hatırlattı.(Halim UTLU)